OMOGUĆAVA MASTERCARD

NAJLUĐE LJETO IVE ŠULENTIĆ I MATE JANKOVIĆA Prvi ručak s letećim masterchefom ikad izveden u Hrvatskoj: 'Ovo je nešto najljepše što sam radio'

 
Danilo, Ashley, Mate, Iva, Igor
 Krasnodar Persun / CROPIX

Mastercard i Jutarnji vjeruju da je budućnost turizma iskustveni turizam s fokusom na originalan, autentičan, personaliziran doživljaj koji postaje neprocjenjiv. Na platformi priceless.com Mastercard nudi luksuzna, avanturistička, neuobičajena iskustva, pogled iza scene i privatne doživljaje koje kreiraju stakeholderi u turizmu, a u serijalu Neprocjenjiva Hrvatska na jutarnji.hr testiramo luksuzna, gurmanska, hedonistička, adrenalinska iskustva.

A MOŽETE IH I VI ISPROBATI!

Danas ćete doživjeti let balonom kakav još nitko prije vas nije - k'o iz puške će Igor Mikloušić, jedan od najboljih pilota balona svoje generacije na ovim prostorima, koji je spojio kuhinju slavnog masterchefa Mate Jankovića i let balonom u nevjerojatan doživljaj ručka u oblacima koji završava desertom flambiranim na gorioniku balona!

Iako je po struci psiholog i priznati znanstvenik te predavač na Sveučilištu u Zagrebu, ovaj se čovjek probio i na svjetskoj balonaškoj sceni. Osvajao je medalje i odličja svih boja, a pod svojim nogama ima više od 600 letova balonima.

Kako i ne bi, od malih je nogu uronjen u taj svijet zahvaljujući svojim roditeljima – Tomu Draganu Mikloušiću i Mariji Petrić Mikloušić, našim najistaknutijim balonašima i pionirima ovog neobičnog sporta. Ovi su zaljubljenici u aerostate, kako se baloni još zovu, krenuli letjeti balonima prije više od trideset godina, a osnovali Balon klub Zagreb još 1996. Danas je Balon klub Zagreb najveći zrakoplovni klub u Hrvatskoj s 5 registriranih letjelica, a piloti Kluba lete iznad ciljele Hrvatske i na svim važnijim natjecanjima i okupljanjima balona u svijetu.

Tim Neprocjenjive Hrvatske u Zagorju: Pogledajte što su doživjeli!

Iva Šulentić, TV voditeljica, glumica i ambasadorica hrvatskog turizma, Ashley Colburn, američka turistička novinarka i dvostruka dobitnica Emmy nagrade i Danilo Volmut, vlasnik platforme Istraselect Villas koji 3 mjeseca u godini avanturistički putuje svijetom u ekskluzivnom video serijalu na jutarnji.hr Neprocjenjiva Hrvatska imaju jedinstven zadatak: uživati u ekskluzivnim, hedonističkim, luksuznim, uzbudljivim iskustvima hrvatskog turizma. Ukratko: isprobati neuobičajene i adrenalinske doživljaje.

Ušli su u backstage Ultre, obišli najfinije vinarije i craft pivovare Istre, spavali u novim pastirskim kućama na vrhu Velebita, učili tradicionalne zagrebačke recepte u građanskom stanu iz 19. stoljeća, a to je bio tek početak... Protagonisti Neprocjenjive Hrvatske isprobali su beer spa, skakali padobranom, vozili se quadovima po Zagorju, ušli u predsjednički apartman Esplanade, spavali u Vili Covri iz 16. stoljeća i - učili kako se radi pršut, kako igrati golf, vježbati jogu, voziti Porche, upravljati sportskom jedrilicom, penjati se po ferati...

A dok stojimo na zabočkom sportskom aerodrormu upravo se pripremaju ručati na zagorskom nebu na 1000 metara nadmorske visine, osjetiti u isto vrijeme i okuse i mirise i vizure Hrvatske. Igor naše protagoniste očekuje sa šalicom vruće kave. Lagano se diže sunce. Temperature su još uvijek podnošljive.

- Da bismo uopće digli balon, vremenski uvjeti moraju biti savršeni. Sigurnost je uvijek na prvome mjestu - objašnjava Iva, inače i sama iskusna balonašica, dok vodi Danila i Ashley na doručak u travi koji je za njih pripremio naš najpoznatiji TV chef, Mate Janković. Iako se i let balonom i kuhinja Mate Jankovića može isprobati, ovo je jedinstven slučaj u svijetu, i prvi put u Hrvatskoj, da masterchef priprema ručak na 1000 metara. I uz to – zadnja dva slijeda priprema nakon slijetanja, a desert flambira na gorioniku balona. - Osvježite se selekcijom svježeg voća, domaćih croissanta ili svježe cijeđenim sokom od agruma dok ja završim posljednje pripreme za naš visinski ručak. Čeka vas obrok koji nikad nećete zaboraviti - najavljuje Janković.

EKSKLUZIVNI VIDEOSERIJAL NEPROCJENJIVA HRVATSKA: POGLEDAJ OVDJE

Sama priprema balona zasigurno nije posao za jednog čovjeka, da bi se balon napunio toplim zrakom potrebna je sloga vrijednih ruku članova Balon kluba Zagreb, inače prvog takvog kluba u Hrvatskoj. Proces izgleda otprilike ovako: prvo se košara, u koju stane do četvero ljudi – broj ovisi o njihovoj kilaži, položi prevrnuta na zemlju. Razmota se balon te se u njega ventilatorom počinje upuhivati zrak. Proces je to koji traje barem pola sata. Kad se jednom dovoljno napuni, da otvoreni plamen ne spali tkaninu, pali se plamenik, a ostatak se procesa rješava silovitom brzinom. Balon uspravlja košaru i letjelica je za polijetanje spremna već za koju minutu.

“S balonom se uvijek polijeće s istog mjesta, a gdje ćemo sletjeti ovisi o sreći”, najavljuje Igor. Ekipa se ukrcava. I dok će Ashley i Danilo uživati u ekstravagantnom ručku pripremljenom od najboljih hrvatskih namirnica i to u kuhinji jednog od naših najboljih kuhara, Iva će ekipu pratiti s tla. “Ja ću biti dio vašeg landing crewa i ništa se ne brinite, u najboljim ste mogućim rukama. Uživajte u delicijama, vidjela sam meni i priznajem da sam ljubomorna, i vidimo se uskoro!”

„Jesi li ikad jela na visini od 1000 metara“, pita Danilo Ashley dok se odvajaju od zemlje. Balon se polako podiže, naši će avanturisti blagovati među oblacima i hrvatske specijalitete isprobati s pogledom na pitome zagorske brege okupane zadnjim zrakama ljetnog sunca. “To je pravo aero-gastro iskustvo”, veselo će njihov pilot dok sporadično pali i gasi plamenik da bi kontrolirao visinu balona: balon se diže kad se zrak ugrije, a spušta se kako se zrak hladi.

Web serijal Neprocjenjiva Hrvatska sniman je 4K kamerom, bespilotnim letjelicama, akcijskom kamerom, 360 kamerom i Huawei Mate 10 Pro mobitelom. U videu pogledajte 360 pogled iz balona nad Zagorjem.

Na oko 500 metara Ashley i Danilo najprije su isprobali skutu sa čvarcima od crne svinje i uljem od začinskog bilja, zatim slane inćune sa mahunama i rajčicom dovršeni ukiseljenim rotkvicama i maslinovim uljem. Dižu se sve više. Na 1000 metara Mate Janković poslužuje im možda i najperverzniju kombinaciju: kremu od dinje sa dimljenom pastrvom i ikrom od pastrve. Uz sve to, neka od najfinijih hrvatskih vina: naši su adrenalina željni putnici uživali u Tomcu, Kozlovićevoj malvaziji i Rakovom Babiću. “Vino se toči po želji, a nas smo dvojica jedini koji ne pijemo”, šali se Mate s Igorom dok se obzor polako pretvara u prekrasnu užarenu crtu. "Nekak se ovi okusi drukčije razvijaju na ovoj visini", govori Danilo, a Mate dodaje: "Ovo je nešto najljepše što sam u životu radio".

Vrijeme je za slijetanje, a krajnje odredište ovisi o brojnim faktorima od kojih je zasigurno najvažniji sigurnost. Naši su avanturisti sigurnost majčice zemlje pronašli nadomak Bedekovčine. Balon, naime, treba čistinu dovoljno prostranu da kad se jednom ispuše ostane dovoljno mjesta da se spakira i pripremi za novu avanturu.

EKSKLUZIVNI VIDEOSERIJAL NEPROCJENJIVA HRVATSKA: POGLEDAJ OVDJE

„Vjetrovi su me prihvatili nježno i meko. Sunce me blagoslovilo toplim rukama. Letjeli smo tako visoko i dobro da nam se i bog nasmiješio i vratio nas ponovno u sigurno naručje voljene majčice zemlje. Baloni lete između zemlje, između vatre i plove po zraku, a zraka ima u šampanjcu!“ Tekst je ovo balonaške molitve koji se izgovara nakon uspješnog leta dok se prema drevnoj tradiciji novoproglašeni baruni, jer svaki se preživjeli balonaš prema dekretu Luja XIV. proglašava barunom, kupaju u šampanjcu. Igor ga izgovara, a Ashley i Danilo ponavljaju dok oko njih pršte kapljice šampanjca.

VIDEO: Iva, Ashley i Danilo nosili su Fitbit pametne satove Versa i Ionic kojima su mjerili otkucaje srca. Napredna tehnologija korištena je u cilju da pokažemo na koji način su doživjeli iskustva koja su proživjeli tijekom ljeta. U videu pogledajte kako je Danilu kucalo srce u balonu.

FOTOGALERIJA: Naš fotograf pratio je Ivu, Ashley i Danila u zagorskoj avanturi

Što su naučili u Zagorju

VOZITI QUAD

"Jeste li spremni za avanturu? Trakošćanski obronci su samo za one najhrabrije", upozoravaju naše avanturiste braća Kovač, vlasnici Zagorje Adventurea – lokalne doze adrenalinskog turizma. Darko i brat Željko, zaljubljenici u nabrijane mašine i pripitomljene, ali zbog toga ništa manje lijepe zagorske brege, odlučili su krajem prošle godine mnogobrojnim turistima otkriti Zagorje kakvo se rijetko vidi – iz sedla quada.

- Voziti quad je lakše nego misliš. Gas ti je s lijeve strane upravljača, papučica za kočnicu dolje desno, a mjenjač ima samo rikverc, hold i brzinu. Upališ i kreneš - pojašnjava Darko vidno uzbuđenoj Ashley. „Dajte mi kacigu i ja sam spremna“, ushićeno će. - Koliko konja jašem - nešto će opreznije Iva. "Ravno 35!" uzvikuje Branko prije nego će za Ashley odjuriti niz zavojitu trakošćansku cestu u zelenilo zagorskih šuma.

Dvorac Trakošćan redovito se nalazi na listama 20 najljepših u svijetu, a jednom kad ga vidite kako se ponosno diže nad mističnom izmaglicom i svojim visokim tornjevima gordo stremi prema nebu znat ćete i zašto. Za njegov je današnji romantični izgled najzaslužniji grof Janko V. Drašković koji je nakon desetljeća propadanja sredinom 19. stoljeća obnovio svoj dvorac iz slikovnice kao i prekrasni okolni perivoj, dok je za javnost otvoren sredinom prošlog stoljeća.

DOPUSTITE DA VAS IZNENADIMO! ZATRAŽITE PERSONALIZIRANU PONUDU SAVJETNIKA ZA #NEPROCJENJIVA PUTOVANJA

Web serijal Neprocjenjiva Hrvatska sniman je 4K kamerom, bespilotnim letjelicama, akcijskom kamerom, 360 kamerom i Huawei Mate 10 Pro mobitelom. U videu pogledajte Dvorac Trakošćan snimljen dronom.

Što su još naučili u Zagorju

RECEPT ZAGORSKIH ŠTRUKLI

- Kakva je to čarobna glazba - pita Ashley dok se pred njom rastvara fantastičan pogled s jedne od brojnih terasa Dvorca Trakošćan.

- Tako izgleda doček dostojan kraljeva - dobacuje joj Danilo dok hita prema stolu sa nadaleko najboljim zagorskim štruklima pripremljenim u Hotelu Trakošćan.

Djevojke iz gudačkog kvarteta Vortex Strings, Ana Dražinić i Vlasta Crnogorac na violinama, Ana Marija Šir na violi te Ana Gjud na violončelu – sve odreda akademski školovane glazbenice, točno znaju kako sjajan trenutak pretvoriti u magičan. Svoj pretrpan raspored oslobodile su nakratko za naše putnike da bi već u idućem trenu pohitale na novu gažu s Gabi Novak, Terezom Kesovijom, Antom Gelom, Jinxima ili pak Tonijem Cetinskim.

Tko će to točno znati, ove je vrhunske glazbenice teško pratiti u stopu.

SLJEDEĆI NASTAVAK NEPROCJENJIVE HRVATSKE "48 SATI U DALMACIJI" 14. 8. SAMO NA JUTARNJI.HR!

Let balonom Balon kluba Zagreb uz delicije chefa Mate Jankovića mogu isprobati svi korisnici Mastercard® kartice. Pogledajte i druga iskustva i rezervirajte OVDJE.


Projekt Neprocjenjiva Hrvatska napravljen je u produkciji Native Ad Studija Hanza Medije i Mastercarda, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:55