PRIPREME ZA ODLAZAK NA NOVO RADNO MJESTO

'NE MOGU NI ZAMISLITI ŠTO ĆU S PLAĆOM OD 20.000 EURA MJESEČNO' Budući europski povjerenik Neven Mimica

Prvi hrvatski član izvršne vlasti EU vidno je sretan. Vjeruje kako će nam svima uskoro biti bolje
 Tomislav Krišto/CROPIX

Zavalio se u ogromnu crnu kožnu fotelju koju su mu u Vladin ured dovukli iz bivšeg kabineta Vladimira Šeksa. Nekad je Šeksa bolio kuk, pa mu je fotelja bila oslonac za kratki poslijepodnevni odmor, a potpredsjednika Vlade Nevena Mimicu nakon operacije kralježnice muči predugo stajanje. Zato se nekad ispruži u miru najljepšeg ureda u Vladi. Onaj u zgradi Europske komisije, svjestan je, neće biti tako lijep, ali je, kaže, izazovan. Plaća je skoro 20 tisuća eura. ‘Što ćete s tolikim novcem?’, pitam ga u šali. Mimica odgovara kako ne može ni zamisliti da će zarađivati toliko novca. ‘Ne znam što ću, neću ih imati vremena ni potrošiti!’, smije se.

Ovaj intervju vodili smo u petak u Vladinom uredu. Mimica se ovih dana pakira, ali to jutro smireno odgovara na pitanja. Nije mu lako dugo sjediti u istom položaju, pa se meškolji, ali strpljivo razgovara. Vidno je sretan. Izuzetno vješt diplomat na svako pitanje ima umirujući odgovor pa se čini kako nas dogodine zaista očekuje veliki preokret u gospodarskom smislu, kako vjeruje i Mimica.

Žalite li zbog napuštanja Vlade prije isteka mandata?

- Više me privlači to da će Hrvatska imati povjerenika i kako ću biti prvi iz Hrvatske. To mi je veći izazov i doživljavam to kao krunu vlastite političke karijere. Zato ne bih rekao da mi je žao, ali malo je stresno. Ipak ulazim u novo životno razdoblje, ali ne ulazim na nepoznati teritorij.

Kako komentirate dosadašnji rad Vlade? Jeste li ponosni na taj dio vlastite karijere?

- Radimo sve ono što smo rekli i zapisali u planu i programu, i to je na gotovo svim područjima vidljivo, osim na gospodarskom. Gledam područja koja sam koordinirao, unutarnju politiku, a tu je pet do šest ministarstava koja su mnogo napravila. Ministarstvo pravosuđa je mnogo napravilo: od zakonodavstva, pa do reformi. Možda se na području državne uprave stvari ne događaju onako kako je netko očekivao na početku, ali krenulo je nabolje, iako je sve to ostalo u sjeni jer nema pomaka u ulaganjima, u rastu BDP-a, u zapošljavanju. Potrebno je više vremena nego što smo pretpostavljali.

Jeste li otpočetka trebali vući odlučnije poteze u gospodarskom resoru?

- Nije se tu moglo drugačije, ne bi se mnogo napravilo. Glavna je bila promjena pristupa, što je model gospodarskog rasta. Preokrenuli smo ga sa 20-godišnje prakse, kad je potrošnja bila glavni generator rasta BDP-a, a tu potrošnju nismo mogli više plaćati vlastiti novcem i taj model je u krizi pukao. To smo promijenili, definitivno smo se okrenuli ulaganjima kao glavnom generatoru rasta BDP-a, ali dogodilo se to da ulaganja nema, pa nema stvarnog pomaka. Ali nema ga još, rekao bih.

Kako u EU komentiraju našu gospodarsku situaciju?

- Dok se nedavno nije krenulo sa zajedničkim ocjenjivanjem gospodarskih politika, prije svega fiskalnih politika zemalja članica, na razini EU nije se komentiralo nacionalne gospodarske politike. Sad i mi ulazimo u sustav šestomjesečnog ocjenjivanja ukupne fiskalne i gospodarske politike, i sigurno će tu biti prilike da se ocjenjuju i reformski planovi, ali i procesi održavanja fiskalne discipline i stvaranje uvjeta za rast. No, to je prije svega naš, domaći posao, ali treba očekivati da bi iduća godina mogla biti godina preokreta ovih negativnih trendova.

Nedostaje li ovoj Vladi u tom resoru Radimir Čačić?

- Situacija je takva da jedan čovjek, koliko god bio energičan i snažan u svom radu, jednostavno ne može preokrenuti trend.

Kojeg biste ministra izdvojili kao najuspješnijeg? Čini se da je unatoč financijskoj krizi, najpopularniji ministar financija Linić. Kako to komentirate?

- Ministar financija radi ono što ministar financija zaista treba raditi, a ministar Linić je to u ovih godinu i pol dana radio dobro. Naš program je utemeljen je na tri stupa: smanjivanje javne i državne potrošnje, pokretanje ulaganja i promjena, ili učvršćivanje sustava vrijednosti na novim osnovama. Na dva smo područja napravili vidne pomake, ministar Linić posebno u dijelu fiskalne discipline, ali to nije dovoljno jer bez rasta gospodarstva teško da se možemo održati. Linić je svoj dio napravio dobro te, iako njegov rad pogađa veliki dio stanovništva, čini se da postoji opće razumijevanje da se to treba urediti.

Tko je od ministara zakazao?

- Ne bih ih sada kritizirao. Ne vidim da je itko zakazao, svi su oni dio tima čiji će se rezultati osjetiti u trećoj godini mandata.

A što mislite o premijeru Milanoviću? Jeste li zadovoljni načinom na koji vodi Vladu?

- Premijer ima vrlo jasnu liniju po kojoj djeluje i politički i ideološki. Jednostavno ne želi bilo kakvim populističkim izjavama zadovoljavati šire mase na površnoj razini. Želi stvari prikazati onakvima kakve jesu, traži promjene i reforme do kojih dolazi i od njih ne odstupa, a pritom ne kalkulira kako će se to odraziti na njega osobno.

Zamjeraju mu bahatost...

- Konačne ocjene u djelovanju političara ili lidera ne mogu se donositi na temelju karaktera, važnije je gledati u kojem se pravcu angažirao u politici koju provodi. A u tome je dovoljno čvrst.

Kakav je vaš odnos?

- Isti kao i na početku. Prije svega smo u kolegijalno-stranačkom odnosu, nismo kućni prijatelji, ali uvijek otvoreno razgovaramo o idejama, politici i onome što treba poduzeti.

(...)

Intervju u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:16