SPOR

BIZARNI RAT ČELNIKA OBRAZOVNIH SINDIKATA Preporod satirom ismijava vođu drugog sindikata

Meta pjesmuljka je Branimir Mihalinec, šef većinskog sindikata, a uz stihove su priložili i njegovu fotomontažu

U pregovore kada pođem ja

popijem pet-šest pivica.

Praznu slamu bolje mlatim ja,

ne zamuckujem, moja Blaženka.

...

Iz školice zbrisao sam ja

prije puno, puno godina.

Odijelo obuko sam ja,

postao sam sindikatlija.

...

Tako glase prvi stihovi “Bluesa z Varaždin brega”, pjesmuljka kojega je šef manjinskog Sindikata “Preporod” Željko Stipić ovoga vikenda objavio na službenim sindikalnim stranicama. Za neupućene, “Preporodovi” katreni spjevani su u “slavu” šefa drugog, većinskog Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama, Branimira Mihalinca, a da ne bi bilo zabune, Preporod je uz svoj blues priložio i fotomontažu Mihalinca u malerskom odjelu s kapicom od papira, kako pitura zid oko sindikalne ploče u žuto.

‘Žuti sindikat’

(...) Tužna je moja sudbina, petnaest tisuća mi plaćica.

Za članove sad izgaram ja, izletnina - pedeset kunica (...), nastavlja blues, očito nastao izazvan satiričnim tekstom koji je na svojim stranicama prethodno objavio Nezavisni Mihalinčev sindikat, “klepnuvši” Preporod svojim uratkom pod nazivom - “Žuti sindikat ponovo u akciji”.

Zagreb, 071216.
Anketa, sto gradjai misle kako ce poreza reforma utjecati nanjihova primanja.
Na fotografiji: Zeljko Stipic.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / HANZA MEDIA
Željko Stipić

“Žuti sindikat poznat je po tome što brže izlazi iz štrajka nego što ga je i započeo”, piše u tekstu Nezavisnog sindikata, koji je za ovu prigodu promijenio naziv “Preporoda” u “Žuti”, s jasnom iluzijom na nastupno medijsko žutilo. Pa ga među ostalim ovako opisuje: “Žuti sindikat nudi svim zaposlenima najveću moguću razinu prava. Jedino što zaposleni trebaju učiniti jest napustiti svoje sindikate. Time će vjerojatno ojačati sindikalnu snagu u pregovorima, jer žuti sindikat će postati taj snažan oslonac.” Ali i ovako: “Žuti sindikat poznat je po tome da i kada je u pregovorima, nema nikakvih zahtjeva, ali nakon pregovora dobro zna što su drugi trebali postići.”

Razjedinjeni

Obojica dugogodišnji sindikalci, Mihalinec i Stipić trebali bi biti na istoj strani budući da su se njihovi potpisi očekivali na novom granskom kolektivnom ugovoru za zaposlenike u srednjim školama. Ipak, s kolektivnim se složio Mihalinčev sindikat, ne i Stipićev, čijih se 86 posto članova na nedavnom referendumu izjasnilo protiv potpisivanja kolektivnog ugovora.

Da ljubavi između Branimira Mihalinca i Željka Stipića nema ni u tragovima, poznato je već godinama. Spore se i na sudu, gdje utvrđuju tko je reprezentativni sindikat koji može sudjelovati u pregovorima.

Zbog njihova je spora Ministarstvo rada u veljači dalo naputak o prekidu kolektivnih pregovora, jer, kako su zaključili - “Vlada ne može pregovarati u dobroj vjeri sa stranom koja nema utvrđen legitimitet”. Tada je većinski sindikat zaprijetio štrajkom i pregovori s timom ministrice Blaženke Divjak su nastavljeni.

Za one koji se pitaju, “Blues z Varaždin brega” završava ovako:

Raduje me jedna istina

Četri godine sad sam miran ja.

Prosvjetare usosio sam ja,

mene čeka dobra penzija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:14