USPJEH

HRVATSKI UČENICI BRILJIRALI NA MEĐUNARODNOJ MATEMATIČKOJ OLIMPIJADI Evo s kojim su se sve medaljama vratili u Hrvatsku iz Rio de Janeira

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 22.07.2017. u 13:15

Maths against students desk, Image: 318085246, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

Mladi hrvatski matematičari osvojili su dvije srebrne, tri brončane medalje i jednu pohvalu na 58. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi koja se održava u Rio de Janeiru u Brazilu.

Na olimpijadi koja se održava od 13. do 24. srpnja sudjeluje ukupno 615 učenika iz 111 država, a šesteročlanu hrvatsku ekipu čine Adrian Beker iz XV. gimnazije, Lugo Mihovilić iz Gimnazije Lucijana Vranjanina, Petar Nizić-Nikolac iz XV. gimnazije u Zagrebu, Lukas Novak iz čakovečke Gimnazije Josipa Slavenskog, Borna Šimić iz slavonskobrodske Gimnazije "Matija Mesić" te Marin Varivoda iz zadarske Gimnazije Franje Petrića.

Adrian Beker i Lukas Novak osvojili su srebrne medalje, a Borna Šimić, Marin Varivoda i Petar Nizić-Nikolac brončane medalje, dok je Lugo Mihovilić osvojio pohvalu. Adrianu je ovo četvrta olimpijada, Lukasu druga, dok su ostali na olimpijadi prvi put, stoji u priopćenju njihovih voditelja Ivana Krijana i Mee Bombardelli.

Put na olimpijadu kao i pripreme organizira Hrvatsko matematičko društvo, a financira Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Izdvajamo