PRIPREME ZA VIRTUALNU NASTAVU

SVIH 160 ZAPOSLENIKA CARNET-a RADI NA ONLINE ŠKOLI 'Ovo je izvanredna situacija kakvu nitko nije mogao predvidjeti...'

 
 Marko Todorov / CROPIX

Ovo je izvanredna situacija kakvu nitko nije mogao predvidjeti. U iznimno kratkom roku postavili smo sustav koji će moći zaprimiti povećani broj korisnika.

Naravno da u ovome procesu ima poteškoća, povremeno se događa da pojedini servisi nisu dostupni čak na globalnoj razini. Stoga molimo korisnike za strpljenje u slučaju da u određenom trenutku ne mogu pristupiti pojedinoj usluzi.

Ističe to Goran Kezunović, prvi čovjek CARNETA-a, javne ustanove koja djeluje u sklopu Ministarstva znanosti i obrazovanja, središnje mreže putem koje su sve matične škole u Hrvatskoj spojene na internet. Svi nastavnici, učitelji i učenici posjeduju elektronički identitet oblika @skole.hr u sustavu AAI@EduHr koji im omogućava pristup mreži CARNETA-a i korištenje usluga u sustavu odgoja i obrazovanja.

Testiranje

S čelnikom CARNETA-a razgovarali smo u nedjelju o pripremama za dosad najizazovniji zadatak u našem obrazovnom sustavu koji nas čeka od danas - prvi put u povijesti prelazimo na virtualnu, online nastavu. Iako će od danas online nastava u punoj funkcionalnosti u virtualnim učionicama početi samo za učenike viših razreda osnovne škole i srednjoškolce u Istarskoj županiji, a u cijeloj zemlji od srijede, ipak će i u ostatku Hrvatske učenici s nastavnicima do srijede testirati sustav i rad virtualnih učionica. To znači da bi istodobno online moglo biti više stotina tisuća učenika i nastavnika pa se sada svi pitaju može li to sustav izdržati.

Goran Kezunović kaže kako su se u CARNET-u, zajedno s MZO-om, za nastavu na daljinu pripremali protekla dva tjedna. Svi CARNET-ovi djelatnici, njih više od 160, bili su na neki način uključeni u pripremu i omogućavanje uvjeta za učenje na daljinu, od sistem-inženjera, programera i stručnjaka za razvoj e-usluga i mrežnih inženjera do agenata koji na CARNET-ovu Helpdesku primaju upite korisnika i odgovaraju na njih.

Što bi se moglo pokazati najvećim problemom od danas, s obzirom na to da iz škola tvrde, primjerice, kako CARNET tek sada radi projekt Wi-Fi mreže, a mnoge obrazovne ustanove još su na žičanom internetu. Podsjetimo, u prvo vrijeme zaposlenici škola morat će dolaziti na svoja radna mjesta i odande online komunicirati sa svojim razredom.

- S obzirom na to da se radi o izvanrednoj situaciji u kojoj svi nastavnici i učenici počinju koristiti alate za online učenje, očekujemo da će biti potreban koji dan prilagodbe i za korisnike, ali i za sustave - poručuje Kezunović.

Dodaje kako većih problema ne bi trebalo biti ni za učenike malih, područnih škola, onih s otoka ili brdsko-planinskih područja jer je CARNET, u suradnji s teleoperaterima, omogućio razvoj širokopojasne infrastrukture u ruralnim i zapostavljenim područjima na teritoriju cijele Hrvatske.

Poučavanje

Kako uopće funkcionira online nastava i gdje će još učitelji i nastavnici moći dobiti potrebnu podršku?

- Nastavnici i učitelji organiziraju i sami biraju kako će izgledati njihova online nastava, hoće li to biti putem videokonferencije, izradom kvizova ili na neki drugi način. CARNET je na svojim web stranicama objavio prijedloge nastavnicima za uspješno poučavanje u online okruženju, a na raspolaganju nastavnicima i učiteljima su naši alati i e-sadržaji koji im mogu pomoći u pripremi nastave na daljinu - ističe Goran Kezunović.

Dodaje kako su oni dostupni u CARNET-ovu Edutoriju u kojem se nalaze priručnici, udžbenici, knjige, radne bilježnice, zbirke zadataka, online tečajevi, obrazovne igre, scenariji poučavanja i pripreme za nastavni sat te drugi sadržaji vezani za obrazovanje. Učitelje upućuje i kako su na CARNET-ovim web stranicama pripremljene upute. Ministrica Divjak prije je rekla kako će u predmetnoj nastavi trebati pripremiti najmanje 300 videolekcija tjedno u trajanju od 15-ak minuta.

“Važno je da učenici prate kada se treba ulogirati, a ne da svi navale u 8 ujutro”

Učenici predmetne nastave, od 5. do 8. razreda osnovne škole te srednjoškolci, u Istarskoj županiji prvi danas kreću u punom obujmu s online nastavom u virtualnim razredima, dok će oni u ostatku zemlje, nakon što u iduća dva dana obave testiranja sustava sa svojim nastavnicima, s nastavom na daljinu početi u srijedu.

Istodobno, za učenike nižih razreda osnovne škole, od 1. do 4., u cijeloj zemlji od danas u 8 sati nastava počinje na javnoj televiziji i programu HRT 3. Predmetna nastava moći će se također od danas pratiti i na Sportskoj televiziji.

- Sve je spremno za početak online nastave, najbolje što može biti spremno. Sigurna sam da će uz dovoljno discipline sa svih strana sve biti u redu - poručila je jučer resorna ministrica Blaženka Divjak, pozivajući još jednom na razumijevanje i strpljivost ako bude teškoća s prijavama u sustav.

- Očekujemo teškoće u prvo vrijeme, ali svi su dobili upute o vremenu kada se trebaju ulogirati. Važno je da se prate rasporedi, a ne da svi navale u osam ujutro - zamolila je Divjak te ponovila kako će se sve obavijesti moći pratiti i na stranicama Ministarstva.

Učenike i roditelje savjetovala je da u vrijeme kada su škole zatvorene borave u prirodi, ali da izbjegavaju veća okupljanja te da se djeca pridržavaju higijenskih standarda bez obzira na to jesu li u školi ili kući. (M.C.)

Kome se mogu obratiti škole u slučaju većih problema sa sustavom kada počne online nastava?

- Pozivamo škole da prate objave na mrežnim stranicama CARNET-a i MZO-a te društvenim mrežama i, ako već nisu, obrate pozornost na stranicu www.carnet.hr/udaljenoucenje na kojoj će pronaći pregled CARNET-ovih rješenja i usluga dostupnih svima s korisničkim računom @skole.hr te upute za njihovo korištenje. Dodatne informacije i pomoć u korištenju usluga korisnici mogu dobiti na našem Helpdesku koji je dostupan na telefonskom broju 01/6661 555 ili na e-adresi Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. - poručuje Goran Kezunović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:42