ISPOVIJEST ZA NEDJELJNI

OPTUŽENI KIRURG 'Nisam skriviosmrt 10 pacijenata, ambulanta mije puna, svi žele da ih baš ja operiram'

Dr. Davorin Diklić (57), kontroverzni kirurg iz Bjelovara, optužen je za ukupno 12 kaznenih djela protiv zdravlja ljudi, a on se, unatoč tome, vratio na posao i brani se statistikom: tvrdi kako je u profesionalnoj karijeri obavio oko pet tisuća ozbiljnih, kompliciranih operacija te da neke od njih - na žalost - nisu završile sretnim ishodom jer se uglavnom radilo o starijim ljudima s veoma teškim dijagnozama
 Željko Hajdinjak/Cropix

Kirurg sam s najvećim brojem obavljenih operativnih zahvata u Općoj bolnici Bjelovar. U svojoj profesionalnoj karijeri obavio sam oko pet tisuća ozbiljnijih, kompliciranijih operacija i neke od njih na žalost nisu završile sretnim ishodom. Ali ja sam samo kirurg i ne mogu jamčiti nikome da ću ga izliječiti. Jedino što mogu obećati jest da ću napraviti sve što je u mojoj moći da pomognem pacijentu - kaže bjelovarski kirurg Davorin Diklić (57), protiv kojeg je Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru - nakon završene istrage tijekom koje je ispitano više svjedoka te je provedeno sudsko medicinsko vještačenje - pred Općinskim sudom u Bjelovaru podiglo optužnicu za ukupno 12 kaznenih djela protiv zdravlja ljudi.

Dikliću se stavlja na teret da je kao kirurg, u razdoblju od 2003. do 2009. godine, primjenjivao očito nepodobna sredstva i načine liječenja te nesavjesno postupao, što je dovelo do smrti 10 njegovih pacijenata, a kod još dva njegova pacijenta teško je narušeno njihovo zdravlje. Državno odvjetništvo predložilo je da se Dikliću izrekne sigurnosna mjera zabrane potpunog obavljanja djelatnosti liječnika specijalista kirurgije u trajanju od 10 godina.

- U bolnici se liječe bolesni ljudi pa su tako i ti pacijenti stigli na moj operativni stol zato što su imali ozbiljnih zdravstvenih problema. Riječ je o uglavnom o ljudima kojima je zdravlje bilo ozbiljnije narušeno, odnosno o ljudima starije životne dobi s teškim dijagnozama, malignim bolestima i slično. Zbog toga sam mogao i odbiti operirati ih, ali predaja jednostavno nije dio mog identiteta. Moja filozofija je da, ako postoji i najmanja šansa da se operacijom pomogne pacijentu, da se operacija mora obaviti pa sam tako obavio i te operacije koje su na žalost rezultirale tragičnim ishodom - naglašava Diklić, dodajući da u tom svom razmišljanju ima i potporu svojih kolega, ali i pacijenata.

Nova je to epizoda u priči koja je počela još 2008. Diklić je te godine imenovan i voditeljem Odjela za kirurške djelatnosti te nešto kasnije i vršiteljem dužnosti ravnatelja Opće bolnice Bjelovar, a tada su počeli i prvi javni izrazi nezadovoljstva i to od strane njegovih kolega liječnika. Nazivali su ga arogantnim i nesavjesnim liječnikom čije operacije često završavaju komplikacijama. Osam liječnika kirurga bjelovarske bolnice pisalo je u studenom 2008. tadašnjem ministru zdravstva i socijalne skrbi Darku Milinoviću u kojem su naveli da više ne žele preuzimati odgovornost za daljnje propuste u liječenju pacijenata te su od njega zatražili da smijeni Diklića s mjesta voditelja Odjela za kirurške djelatnosti jer ga ne priznaju ni kao moralni ni kao stručni, niti kao kolegijalni autoritet.

Željko Hajdinjak/Cropix

Zbog toga je u prosincu 2008. Komisija za stručni nadzor Hrvatske liječničke komore provela izvanredni nadzor na Odjelu za kirurške djelatnosti Opće bolnice Bjelovar te je donijela mišljenje da su najveći problem na tom odjelu razmimoilaženja Diklića kao voditelja odjela i ostalih liječnika na odjelu zbog primjene laparoskopske tehnike operiranja probavnog sustava kod kojih se dogodio veći broj komplikacija koje su u postotku veće od onih opće prihvaćenih u svjetskoj medicinskoj literaturi te su dali preporuku da se odjel reorganizira s ciljem uspostave čvršće piramide stručne odgovornosti te smanjenja broja komplikacija pri operacijama.

Dvije godine kasnije je međutim supruga jednog pacijenta koji je preminuo nakon što ga je Diklić operirao policiji protiv njega podnijela kaznenu prijavu. Pacijent (43), otac četvero djece, u bjelovarsku je bolnicu 2008. stigao na rutinsku operaciju čira na želucu, a 21 dan kasnije, nakon što je Diklić na njemu obavio tri operacije, umro je od teške sepse i zatajenja više organa.

Temeljem te kaznene prijave, policijski službenici Odjela kriminalističke policije PU bjelovarsko-bilogorske gotovo tri su godine, od rujna 2010. godine do sredine lipnja 2013. godine, provodili istragu istražujući čak 27 slučajeva Diklićevih pacijenata, od kojih je 21 pacijent umro, a kod njih šest je teško pogoršano zdravlje. U lipnju prošle godine protiv Diklića su podnijeli kaznenu prijavu utvrdivši sumnju da je svoj posao kirurga “obavljao protivno pravilima medicinske struke poduzimajući medicinske neadekvatne operativne zahvate te da je u postoperativnom tijeku propustio poduzeti potrebne operativne zahvate i medicinske postupke što je sveukupno rezultiralo smrću ili teškim pogoršanjem zdravstvenog stanja pacijenata”. Diklić je 21. lipnja prošle godine uhićen, no samo četiri dana kasnije pušten je iz pritvora jer je sud ocijenio da nema elemenata za pritvor.

No, unatoč svemu tome, čini se da Opća bolnica Bjelovar, ali i pacijenti bjelovarske bolnice nisu izgubili povjerenje u njega. Gotovo godinu dana proveo je na bolovanju ili na godišnjem odmoru, no u svibnju ove godine vratio se naime na posao u bjelovarsku bolnicu. Potvrdili su nam to i sami Bjelovarčani, ali i sanacijski upravitelj Opće bolnice Bjelovar Zoran Seleš.

- Doktor Davorin Diklić normalno radi u našoj bolnici i za sada ima povjerenje uprave, ali i pacijenata, a dokaz za to je i da je njegova ambulanta stalno puna. Njegov slučaj ne mogu komentirati i mogu reći samo da će Opća bolnica Bjelovar apsolutno poštovati sve odluke suda - rekao je Seleš.

(...)

Članak u cijelosti pročitajte u tiskanom izdanju Nedjeljnog Jutarnjeg

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 00:33