OMOGUĆAVA HUP-ICT

REVOLUCIONARNA PLATFORMA OSMIŠLJENA U HRVATSKOJ 'Naš Food e-Controller ubrzat će prehrambenu industriju'

Zagrebačka tvrtka Forum Orgo bavi se proizvodnjom tofua, sejtana, tempeha, tahinija, falafela i sličnog. Kako bi ovi proizvodi mogli doći u ruke sretnih kupaca, prvo moraju biti u skladu s više od 30 zakonskih i 110 provedbenih akata te 26 EU direktiva i uredbi iz područja sigurnosti hrane. Zahvaljujući novoj platformi GRC FOOD e-Controller tvrtke InfoDom, svoju provjeru mogu odraditi preko portala www.grcfood.eu. Razvoj platforme financiran je sredstvima EU kao IRI projekt na bazi Strategije pametne specijalizacije Republike Hrvatske.
Slavko Vidović, predsjednik Uprave InfoDoma
 Goran Mehkek / CROPIX

Zakonske odredbe često mogu biti komplicirane i zadati glavobolju poduzetnicima. Zahvaljujući ovom rješenju, poduzetnici više ne moraju razmišljati o papirologiji, koja se u području sigurnosti hrane proteže na više od 10.000 stranica, nego se mogu fokusirati na svoje proizvode. Poznato je da u većim poduzećima postoje pravne službe i interne kontrole koje prate regulatornu usklađenost poslovanja s propisima, što predstavlja povećanje troškova. U manjim i srednjim poduzećima, pak, takvi interni sustavi kontrole nemaju dovoljan kapacitet za tolike propise i regulatorni okvir. Ova digitalna platforma ubrzat će im kontrolu i monitoring proizvodnje, povećavati učinkovitost, smanjiti troškove te povećavati kvalitetu proizvodnje, prerade i distribucije.

- Ovu platformu mogu koristiti tvrtke neovisno o veličini, dakle i mala i velika poduzeća - rekao je Slavko Vidović, predsjednik Uprave InfoDoma.
Naime, njihovo rješenje namijenjeno je prehrambenim kompanijama koje svoje procese žele voditi na sveobuhvatan, strukturiran i digitaliziran način.

- Ova platforma omogućava poduzetnicima da ubrzaju digitalizaciju poslovnih procesa kada je riječ o digitalnoj transformaciji tvrtke - pojasnio nam je Vidović.

DIGITALNA (R)EVOLUCIJA: KONFERENCIJA HUP-a O BUDUĆNOSTI HRVATSKOG GOSPODARSTVA. POGLEDAJ OVDJE

Kada govorimo o širim aspektima ovog projekta, u InfoDomu se nadaju kako će on pridonijeti sustavnom povećanju zaštite sigurnosti građana i tržišta. Budući da na globalnom tržištu ne postoji rješenje ovog tipa, prvo takvo odlučili su stvoriti oni. GRC FOOD e-Controller inovativan je jer se temelji na primjeni tehnika umjetne inteligencije, a kako kaže Vidović, "podaci su novo gorivo 21. stoljeća".

Na njihovoj platformi, javno dostupnoj preko navedenog portala, objedinjeni su baza znanja, pravni okviri, referentni modeli, strateški dokumenti, dobre prakse, revizije, statistike i pojmovi vezani za sigurnost hrane.

- Kako bismo potaknuli dijeljenje znanja i interakciju korisnika, na portalu smo otvorili i forum. Bitno obilježje ovih sustava jest da se klasična industrija digitalizira, ali i da nakon toga prijeđe u fazu 'pametne industrije' (Smart Industry), odnosno u ovom slučaju 'pametne hrane' (Smart Food) - otkrio je Vidović.

Bitno je napomenuti da GRC FOOD e-Controller uključuje HACCP standard koji im otvara potencijal lansiranja na inozemna tržišta.

- Cilj su nam zemlje Europske unije jer se mogu koristiti gotovo iste kontrolne liste - rekao je Vidović.

Portalski dio platforme trenutačno je besplatan. Prva ga je primijenila tvrtka Forum Orgo koja je, kaže nam Vidović, zatražila još dva proširenja. U sljedećoj fazi priprema se platformu primijeniti u još 20 tvrtki koje predstavljaju demonstracijsku okolinu, a nakon povratnih informacija trebala bi se širiti na cjelokupno tržište.

DIGITALNA (R)EVOLUCIJA: KONFERENCIJA HUP-a O BUDUĆNOSTI HRVATSKOG GOSPODARSTVA. POGLEDAJ OVDJE

Na portalu za sigurnost hrane proizvođači mogu provjeriti svoje poslovanje na dva načina. Prvi je samokontrola usklađenosti kroz kontrolne liste kojima tvrtka, prije nego što dođe inspekcija, može procijeniti koliko je u tom trenu regulatorno usklađena po svim poslovnim procesima. Kontrolira se cijeli prehrambeni lanac pa tako postoje kategorije od skladištenja sirovine do proizvodnje mesa, mlijeka, jaja i drugih proizvoda, ali i kontrola distribucije.

Drugi je, pak, samoprocjena zrelosti koja služi za kontinuirano unapređenje. Konkretno, njima je moguće izračunati razinu zrelosti koja nije nužno vezana za zakonsku regulativu, nego za standardne procedure. Platforma je jednostavna za rad i ne podrazumijeva stručno predznanje, nego isključivo poznavanje svog poslovanja. Iz toga postaje jasno da ovakav sustav provjere olakšava izazove s kojima se tvrtke svakodnevno susreću.

Ovo inovativno rješenje za područje proizvodnje i prerade hrane rezultat je projekta iz Strategije pametne specijalizacije i ujedno prva uspješna implementacija IRI projekta. Ukupna vrijednost projekta iznosila je 1,492.732,30 kuna, od čega su nepovratna sredstva EU 785.655,72 kune. Projekt u trajanju od jedne godine završio je 18. prosinca 2017., a sama implementacija digitalnih tehnologija za ruralni razvoj tek slijedi. Zagrebački InfoDom zasad je iznimno zadovoljan napretkom. Ta tvrtka ove godine slavi 20 godina postojanja i u tom je razdoblju prešla s klasične proizvodnje softvera na proizvodnju digitalnih platformi.

- Uz digitalne tehnologije moguće je puno bolje iskoristiti znanje i podatke. Svi oblici života i življenja mogu se poboljšati uz primjenu digitalnih tehnologija i 4. industrijske revolucije - dodao je osnivač InfoDoma.

Na konferenciji HUP-a Digitalna (R)evolucija kreatori i stratezi digitalne ekonomije Hrvatske: "Digitalizacija je pitanje opstanka gospodarstva"

Digitalna ekonomija raste sedam puta brže od ostatka ekonomije, a procjenjuje se da će u tom sektoru do 2020. Europska unija imati čak četiri milijuna novih radnih mjesta. Da se ubrza digitalna transformacija Hrvatske, BDP po glavi stanovnika bio bi veći za 11 posto, izračunao je Ekonomski institut.

Što donosi digitalna transformacija i kako mijenja poslovne procese i modele, saznajte na konferenciji Digitalna (R)evolucija, koju organizira Hrvatska udruga poslodavaca 12. Veljače u Atriju Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Konferencija se ove godine održava pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta i u medijskom partnerstvu s Hanza Medijom, a okuplja kreatore i stratege digitalne ekonomije i digitalnog društva.

Organizatori konferencije imaju za cilj pokazati hrvatskim poduzetnicima da je utjecaj tehnologija na poslovanje neizbježan, ali i da im je primjena tehnologija dostupna i lakše nego što to možda misle.

Na konferenciji će biti prikazani modeli primjene novih tehnologija i inovacija kroz inspirativne primjere hrvatskih tvrtki koje će pokazati kako i vašem poslu mogu pomoći virtualna stvarnost, umjetna inteligencija, poslovna analitika ili povezivanje milijuna objekata primjenom senzora.

"Prodor interneta imao je gotovo nemjerljive efekte na društvo u cjelini. A jednako kao što je ta prva internetska revolucija pogurala čovječanstvo prema naprijed, novi zamah sada se događa s revolucionarnim digitalnim tehnologijama", ističe Boris Drilo, predsjednik HUP-Udruge ICT, najrelevantnijeg udruženja koje intenzivno radi na povećanju konkurentnosti hrvatske ICT industrije.

Kako ističe potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, digitalna transformacija našeg gospodarstva i društva je u tijeku, a "te procese želimo kvalitetno oblikovati". Stoga će Ministarstvo gospodarstva pokrenuti izradu strateškog dokumenta kojim će se stvoriti poticajan okvir za nastavak digitalizacije i tehnološke modernizacije te ojačati konkurentnost gospodarstva.

Ivan Barać, posebni savjetnik potpredsjednice Vlade RH i Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva, na konferenciji će iznijeti razvojne ciljeve i alate koji su temelj za daljnji razvoj digitalne Hrvatske.

"Da bi građani ostvarili koristi kakve su ranije bile nezamislive, preduvjet je – digitalna transformacija države, tvrtki, gradova i društva u cjelini", kaže Barać.

Sudionici konferencije po prvi puta moći će čuti rezultate istraživanja o stanju digitalne ekonomije u Europi i Hrvatskoj, koje će prezentirati Maruška Vizek s Ekonomskog instituta.

"Jedan od važnih ciljeva ove konferencije je osvijestiti poslodavce da se moraju prilagoditi i pripremiti za budućnost koja je determinirana tehnološkim inovacijama, odnosno njihovoj primjeni u svakodnevnom radu. Tako da možemo reći da je ova konferencija o budućnosti i o opstanku hrvatskog gospodarstva", izjavio je Davor Majetić, glavni direktor HUP-a.


Prilog je napravljen u produkciji Native Ad Studija i HUP-ICT, u skladu s najvišim profesionalnim standardima Jutarnjeg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 18:37