SASTANAK DIVOVA

‘NEKA EUROPA STAGNIRA. MI RASTEMO I TRGOVINU DIŽEMO NA 100 MILIJARDI DOLARA’ Kina i Indija odložili oružje i sklopili azijski pakt

Premijeri Indije i Kine potpisali su osam manje važnih sporazuma, no sastanak ima veliku simboličnu važnost

Još prije dva i pol tjedna njihove su vojske jedna drugu držale na nišanu, ali jučer su premijeri Kine i Indije, Li Keqiang i Manmohan Singh, pokušavali svijetu predstaviti ujedinjeni front.

Dvije najmnogoljudnije države svijeta zajedno čine 36,7 posto globalne populacije, više od 10 posto svjetskog BDP-a i više od 10 posto globalne trgovine, i od njih se očekuje da bi svijet mogle izvući iz ekonomske krize. Kineski premijer Li Keqiang rekao je da je Indiju izabrao za svoj prvi službeni put u inozemstvo kako bi pokazao koliko je ta zemlja važna Kini, ali i zbog lijepih sjećanja na posjet prije 27 godina kad je bio jedan od lidera komunističke omladine.

Ekonomski motor

Kineski su mediji posjet popratili komentarima o tome da “zmaj i slon plešu zajedno”, a Li, drugi čovjek kineske hijerarhije - prvi, predsjednik Xi Jinping, za svoj je prvi posjet odabrao Rusiju - Indiji je u članku za list The Hindu ponudio “stisak ruke preko Himalaja” te poručio da dva ekonomska diva mogu zajedno postati novi motor svjetske ekonomije. Mediji pišu kako je summit mnogo značajniji upravo zbog simbolike nego zbog nekih konkretnih postignuća - potpisano je tek osam manje važnih sporazuma.

Unatoč pokazivanju dobre volje, između dviju zemalja i dalje je niz problema, među kojima je najistaknutiji spor oko granice. Ujutro 15. travnja indijska je vojska primila slike s bespilotne letjelice koje su pokazivale da je 50-ak kineskih vojnika postavilo šatore u himalajskoj regiji Ladakh na istoku Kašmira, 20-kilometara unutar teritorija koji kontrolira Indija.

Pokazivanje dobre volje

Ne samo to, kako piše New York Times, vojnici su razvili natpis na engleskom: “Ovo je Kina”. Indija je odmah poslala kontingent vojnika koji su postavili kamp 300 metara od Kineza. Napetosti su riješene tri tjedna kasnije, prije nego što je kineski ministar vanjskih poslova trebao doputovati u Peking kako bi pripremio posjet premijera. Vojske su se povukle na početne pozicije, no incident je ponovno podsjetio na spor zbog kojega su dvije zemlje 1962. vodile rat i nakon kojega je granica od 4500 kilometara ostala nedefinirana - pa Indija tvrdi da Kina okupira 38.000 četvornih kilometara na platou Aksai Chin na zapadu Himalaje, dok Kina tvrdi da bi joj trebalo pripasti oko 90.000 četvornih kilometara u indijskoj državi Arunachal Pradesh. Petnaest rundi pregovora tijekom 10 godina nije dalo rezultata.

No, dvije se zemlje posljednjih godina trude pokazati međusobnu dobru volju - lani su održale zajedničke vojne vježbe i dogovorile se da će priznati granicu koja je povoljnija za Kinu. Unatoč tomu, prema podacima koje je objavio Times of India, Kina je samo od 2010. i tu granicu nedopušteno prešla više od 500 puta.

Trgovinski deficit

Kina i Indija uz to imaju zajednički plan da međusobnu trgovinu do 2015.povećaju na 100 milijardi dolara. Od 90-ih, kada je bila praktički na nuli, trgovina je rapidno rasla pa je 2011. iznosila 73 milijarde dolara, da bi lani ipak pala na 66 milijardi. Kina je u Indiji našla sjajno tržište za opremu za telekomunikacije i električnu infrastrukturu, a u Pekingu se nadaju da bi njihovi susjedi mogli postati dobro tržište i za sve vrste maloprodajnih proizvoda, posebice ako zapadna tržišta budu nastavila stagnirati. No, i ta je trgovina problematična - indijski je trgovinski deficit s Kinom dosegnuo 29 milijardi dolara, pa je to pitanje Singh jučer potegnuo u razgovorima. U New Delhiju, naime, pokušavaju isposlovati bolji pristup kineskom tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:03