KRIVIMA PROGLAŠENA ČETIRI ČELNIKA BANKE

Afera Hypo: Kulterer u Austriji osuđen na tri i pol godine zatvora

    AUTOR:
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 25.05.2012. u 17:01

BEČ - Bivši predsjednik uprave Hypo-Alpe-Adria banke Wolfgang Kulterer nepravomoćno je osuđen u četvrtak na sudu u Klagenfurtu na tri i pol godine zatvora zbog zlouporabe položaja, javljaju u petak austrijski mediji, dodajući da su na suđenju krivima proglašena četvorica bivših čelnika te austrijske banke.

Kulterer, član uprave Guenter Striedinger, te odvjetnik banke Gerard Kuchner i njezin porezni savjetnik Hermann Gabriel nepravomoćno su osuđeni na zatvorske kazne u trajanju od tri i pol do četiri i pol godine.

Sud smatra da su optuženici krivi zbog odobravanja zajma tvrtkama iz Lihtenštajna, koje su tim novcem kupile udjele u Hypovoj podružnici za leasing. Time su, smatra sud, zlouporabili svoj položaj i prekršili austrijske bankarske zakone.

Banka BayernLB iz Muenchena, koja je kupila Hypo-Alpe-Adria banku, sa zanimanjem je pratila proces u Klagenfurtu, ističu austrijski mediji. U drugom pravnom slučaju koji se vodi u Beču, banka iz Muenchena pokušava vratiti novac koji je platila za preuzimanje austrijske banke.

Kultererovi odvjetnici, kao i odvjetnici drugih optuženika, odmah su najavili žalbe na presude.

Wolfgang Kulterer već je 2008. osuđen na novčanu kaznu u iznosu od 140.000 eura zbog krivotvorenja bilance banke.Kulterer je svjedok i u procesu bivšem hrvatskom premijeru Ivi Sanaderu u slučaju uzimanja provizije za odobreni kredit Hypo banke.

Izdvajamo