Afganistanska vlada zabrinuta nacrtom sporazuma SAD-talibani

Afganistanska vlada je u srijedu izrazila zabrinutosti planom sporazuma između Sjedinjenih Država i talibanskog pokreta i tražila je objašnjenja o opasnostima koje on donosi.

Američki specijalni izaslanik je ovog tjedna bio u Kabulu gdje je s afganistanskim dužnosnicima razgovarao o načelnom sporazumu, dogovaranom s talibanima.

On bi trebao omogućiti znatno povlačenje američkih postrojbi s afganistanskog teritorija, u zamjenu za jamstva talibana da će spriječiti da se u zemlji skrivaju ekstremističke skupine poput al Qaede.

Ali brojni Afganci strahuju da Washington žrtvuje njihove interese u zamjenu za povlačenje kojim bi završio 18-godišnji sukob. Strahuju da će talibani ograničiti stečene građanske slobode i da će odbiti dijeliti vlast sa sadašnjom vladom.

Kabul je "zabrinut i tražimo objašnjenja o tom dokumentu kako bi precizno analizirali opasnosti i posljedice i izbjegli svaku opasnost koju bi mogao izazvati", objasnio je na Twitteru Sediq Sediqqi, glasnogovornik afganistanskog predsjednika Ashrafa Ghanija.

To je prva službena reakcije Kabula na plan koji mu je u ponedjeljak obznanio glavni američki pregovarač Zalmay Khalilzad. Ghani i njegova vlada ne sudjeluju u pregovorima između Sjedinjenih Država i talibana, koji afganistanskog predsjednika smatraju nelegitimnim.

Sediqqi je objasnio da je njegova vlada zabrinuta planom sporazuma, koji su dan ranije predstavili bivši američki dužnosnici, a sadašnji pregovarači s talibanima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 04:35