MISTERIJ JEDNOOKOG

Afganistanski obavještajci: Talibanski vođa Mullah Omar mrtav je već dvije godine

Omar je prepoznatljiv po desnom oku koje je stradalo kada ga je pogodio šrapnel 80-ih godina, a SAD za njegovu glavu nudi 10 milijuna dolara
 Wikipedia

Nakon dugotrajnog nagađanja o sudbini vrhovnog vođe afganistanskih talibana, sve je više priloga tezi da je Mullah Omar mrtav. Glasnogovornik afganistanskih sigurnosnih službi priopćio je, kako prenose mediji, da je talibanski vođa Mullah Omar preminuo uslijed zdravstvenih problema prije dvije godine u bolnici u Pakistanu.

Afganistanska vlada tvrdi da je ta informacija vjerodostojna, a talibansko priopćenje se još očekuje. Službeni Pakistan ovu vijest nije komentirao, kao što je uvijek nijekao da se Omar uopće nalazi tamo.

Mullah Omar nije viđen u javnosti od pada talibanskog režima 2001. godine, no postao je simbol talibana, dok su svakodnevne zadatke obavljali njegovi pomoćnici.

Omar je prepoznatljiv po desnom oku koje je stradalo kada ga je pogodio šrapnel 80-ih godina.

Nakon povlačenja sovjetske vojske iz Afganistana u građanskom ratu suprotstavljenih milicija Mullah Omar doveo je talibane do pobjede, a njegov je savez s vođom al-Qaede Osamom Bin Ladenom doveo do američke invazije na Afganistan 2001., potaknute napadima 11. rujna.

Od tada se talibanski vođa skriva, a SAD su raspisale nagradu za njegovu glavu u vrijednosti 10 milijuna dolara . Talibani su povremeno objavljivali poruke za koje su tvrdili kako dolaze od njihovog vođe koji se nalazi u bijegu, a posljednja, objavljena sredinom srpnja, izražava potporu mirovnim pregovorima talibana i afganistanske vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 16:03