UNATOČ PROTIVLJENJU POLITIČARA

ALEKSANDAR VUČIĆ STIGAO NA KOSOVO Nema dogovora o promjeni granica: 'Sretan sam što sam ovdje, divno se osjećam!'

 

"Sretan sam što sam ovdje, divno se osjećam", izjavio je Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije nakon što je jučer došao na Kosovo, prenosi Tanjug.

Tako je prekinuta dvojba koja se vukla od petka i Vučićeva boravka u Bruxellesu, gdje je razgovarao s visokom povjerenicom EU za vanjsku politiku i sigurnost Federicom Mogherini, ali ne i s kosovskim predsjednikom Hashimom Thacijem. U petak navečer je na izvanrednoj konferenciji za novinare u Beogradu rekao da je jedan od razloga zbog kojih se nije susreo s Thacijem pritisak kojem su bili izloženi zastupnici Srpske liste u kosovskom parlamentu da pristanu da Fatmir Limaj bude na čelu kosovskog pregovaračkog tima. Njega Beograd tereti za ratne zločine.

"Idem na Kosovo i Metohiju, očekujem razumne poruke i s druge strane, a pobrinut ću se da sve što budem govorio ima za cilj postizanje mira i stabilnosti", rekao je Vučić u petak navečer.

U subotu je dan počeo sudjelovanjem na svečanosti u povodu promocije najmlađih oficira Vojske Srbije u Beogradu kad je poručio kako vjeruje da će "dostojanstveno, s ponosom i poštovanjem njegovati sjećanje na slavne pobjede srpskog vojnika iz dalje i bliže prošlosti. Duh Kosova, Karađorđa, Miloša, Kumanova i Kajmakčalana ponovo će se probuditi, sudbina vam je u vlastitim rukama".

U 14.15 sati stigao je do, kako srpski mediji navode, "administrativnog prijelaza Brnjak", granice s Kosovom i zatim posjetio Zubin Potok. Tanjug prenosi da je Priština pod pritiskom Zapada kasno u petak navečer pristala na Vučićev dolazak. Prvo je bilo rečeno da Vučić, ako dođe, neće smjeti posjetiti Gazivode, a poslije se pojavila informacija da mu neće uopće biti dozvoljeno da uđe na Kosovo. Gazivode su akumulacija za hidrocentralu koja je izgrađena 1970-ih godina kreditom Svjetske banke, a ugovor je potpisao osobno Josip Broz Tito. Najveći se dio jezera nalazi na sjeveru Kosova koji kontroliraju Srbi, a dio pripada općini Novi Pazar u Srbiji. To jezero jedna je od ključnih spornih točaka zbog kojih se Priština protivi gubitku sjevera Kosova u sklopu "korekcije granica" jer su Gazivode i izvor pitke vode. Druge su dvije rudarski kombinat Trepča i trafostanica Valač.

"Preko ovog jezera vidi se dubina i suština svih naših sporova i neslaganja", rekao je Vučić jučer na Gazivodama i istaknuo da je biti njegova posjeta da se vidi što je do sada napravljeno, ali i što se može napraviti za svaku općinu u kojoj su Srbi većina. Kosovski ministar vanjskih poslova Behgjet Pacolli izjavio je jučer kako su morali pristati na Vučićev dolazak zbog pritiska EU i SAD-a te da se on tome protivi. Prištinski dnevnik Koha ditore naveo je da je Priština odluku promijenila nakon "sugestije" SAD-a da se ne podižu tenzije. Ključni politički događaj predviđen je za danas, kad bi predsjednik Srbije prvo trebao posjetiti dijelove Kosova sjeverno od rijeke Ibar koja dijeli Mitrovicu na dio pod srpskom i albanskom kontrolom, a zatim bi se trebao obratiti Srbima s Kosova na skupu u Kosovskoj Mitrovici.

Sve se donedavno smatralo da bi tim govorom mogla biti definirana srpska politika prema Kosovu, a očekivalo se da će Vučić iznijeti svoj plan za budućnost među kojim bi bio i prijedlog zamjene teritorija. No, nakon snažnog protivljenja ideji "korekcije granica" iz Berlina situacija se promijenila. Zbog svega toga rastu izgledi da to bude samo još jedan u nizu Vučićevih "govora za opću uporabu" u pripremi terena za konačno priznanje da Srbija gubi Kosovo.

Vjerojatno i sjeverni dio u kojem Srbi čine većinu. U petak navečer je rekao:

"Moramo nastaviti razgovore jer je ključna stvar sačuvati mir. Moja namjera od početka nije da huškam Srbe na sukobe i da trgujem njihovom sudbinom i budućnošću već da se borimo za rješenje problema s Albancima".

Jučer je to na Gazivodama i potvrdio rekavši: “Nismo blizu bilo kakvog dogovora, jer se tome protivi međunarodna zajednica, a posebno najmoćnije europske sile. Izjava njemačke kancelarke Angele Merkel o teritorijalnom integritetu nije ništa novo. Moja snaga je toliko minimalna kad se usporedi s Angelom Merkel. Ona je najveći europski lider. I ako kaže da se protivi ideji o razgraničenju, mi to ne možemo promijeniti".

Angela Merkel je jučer tijekom posjeta Skoplju potvrdila stavove na koje se referirao Vučić.

"S njemačke točke gledišta, pa i europske, imamo velik interes za stabilnu regiju. Stabilnost zapadnog Balkana ključna je za stabilnost cijele EU. Teritorijalni integritet važna je početna točka da regija ostane ista kao sada, da ima još bližu suradnju u tom okviru i kada sve zemlje budu članice EU", rekla je njemačka kancelarka.

Pozvala je sve Makedonce da izađu na referendum o promjeni imena 30. rujna te im poručila da im je nakon toga otvoren put u NATO i EU. (Ž.T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 05:40