MIKE POMPEO

AMERIČKI DRŽAVNI TAJNIK NA TURNEJI EUROPOM 'Kina i Rusija predstavljaju dvostruku prijetnju razvoju demokracije i slobodnog tržišta'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.02.2019. u 16:52

U.S. Secretary of State Mike Pompeo speaks during his meeting with Slovakia's Prime Minister Peter Pellegrini in Bratislava, Slovakia, February 12, 2019. REUTERS/David W Cerny
David W Cerny / REUTERS

Sjedinjene Države nemaju ništa protiv tvrtki koje se natječu na globalnim tržištima, ali to mora biti otvoreno i transparentno, rekao je u utorak u Bratislavi američki državni tajnik Mike Pompeo, odgovarajući na pitanje o prisutnosti kineskih tvrtki kao što je Huawei.

"Nemamo ništa protiv tvrtki koje se natječu na tržištu, ali one to moraju činiti na način koji je pravedan, otvoren i transparentan... a to ne mogu činiti ako imaju neke druge osim ekonomskih motiva", rekao je na konferenciji za novinare.

Pompeo će ovaj tjedan posjetiti tri prijestolnice u središnjoj Europi, u sklopu nastojanja da nadoknadi izostanak američkog angažmana u regiji koja je otvorila vrata kineskom i ruskom utjecaju.

Pompeo je s tim u vezi, osvrćući se na 30. godišnjicu pada komunizma, pozvao zemlje srednje i istočne Europe da se odupru kineskom i ruskom utjecaju.

Rekao je da Kina i Rusija predstavljaju dvostruku prijetnju razvoju demokracije i slobodnog tržišta od pada Berlinskog zida 1989. godine. Ocijenio je da su zemlje srednje i istočne Europe posebno ranjive na predatorske investicije i političko miješanje izvana.

SAD se stoga obvezuje da će povećati svoj angažman u regiji preko sporazuma o obrambenoj suradnji i programa razmjene, rekao je. Pompeo je prije Slovačke posjetio Mađarske, a još će posjetiti Poljsku te Belgiju i Island.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo