ŠTO TO STIŽE?

Amerika je objavila novi paket vojne pomoći za Ukrajinu. Jedna stvar mnogima je odmah upala u oči

Pentagon je poručio da bi ovo trebalo pomoći Ukrajini da odbije ruske napade na oko Harkiva

Ilustracija, južnokorejski borbeni avion F-15K Slam Eagle izbacuje JDAM bombe

 Jeremy Buddemeier/us Air/zuma Press/profimedia/Jeremy Buddemeier/us Air/zuma Press/profimedia

Ministarstvo obrane Sjedinjenih Američkih Država objavilo je u petak da će Ukrajini poslati novi paket vojne pomoći koji bi joj trebao pomoći da odgovori na ključne sigurnosne i obrambene izazove.

Najavljeni paket pomoći sačinjavat će inventar Ministarstva obrane SAD-a. Riječ je o 58. tranši opreme koju je administracija predsjednika Amerike Joea Bidena uz pomoć "Presidential Drawdown Authorityja" poslala Ukrajini.

Predsjednik SAD-a od 1961. godine na raspolaganju ima institut imena "Presidential Drawdown Authority" koji mu omogućava da opremu Ministarstva obrane SAD-a hitno pošalje stranim zemljama.

SAD opremu Ukrajini uz pomoć "Presidential Drawdown Authorityja" šalje od kolovoza 2021. godine.

Ministarstvo obrane SAD-a reklo je da bi novi paket pomoći Ukrajini trebao pomoći da odbije ruske napade na mjesta oko Harkiva na istoku zemlje.

Paket vrijedi otprilike 275 milijuna dolara.

Na internetskoj stranici Ministarstva stoji da će Ukrajini poslati sljedeću opremu:

- municija za sustav višecijevnih raketnih bacača HIMARS,

- granate kalibra 155 mm i 105 mm,

- minobacači kalibra 60 mm,

- rakete TOW,

- protuoklopne sustave Javelin i AT-4,

- precizna zračna municija,

- oružje malog kalibra, municija za oružje malog kalibra, granate,

- eksploziv,

- protuoklopne mine,

- vozila za zbrinjavanje opreme,

- kacige, tjelesni oklop, zaštitnu opremu koja štiti od kemijskog, biološkog, radiološkog i nuklearnog oružja,

- rezervni dijelovi i druga dodatna oprema.

Naravno, svima je u oči domah upala "precizna zračna municija" - termin je dovoljno nejasan da nije očito radi li se tu o JDAM "kitovima" kojima bi se produžio domet i osigurala preciznost bombi, Paveway preciznim bombama, projektilima zrak-zemlja ili protubrodskim projektilima. U svakom slučaju, moglo bi se potencijalno raditi o nekom novom oružju koje Kijev dosad nije dobio od SAD-a.

Podsjetimo, Rusija na bojištima u Ukrajini već mjesecima sve više i više koristi tzv. klizne bombe, jeftino, a vrlo razorno oružje. Klizne bombe se izrađuju nadograđivanjem sklopivih krilaca za produljenje dometa i satelitske navigacije na stare sovjetske ‘glupe‘ bombe. Smatra se da je više od 200 kliznih bombi bačeno u samo tjedan dana tijekom napada na ukrajinski sjeverni grad Vovčansk tijekom trenutačnog ruskog napredovanja u blizini pograničnog područja u regiji Harkiv.

Novinski portal DefenseNews navodi da "Presidential Drawdown Authority" Americi omogućava da Ukrajini brzo dostavi pomoć.

SAD Ukrajini šalje i sporovoznu pomoć. Jedan takav paket koji vrijedi oko šest milijardi dolara najavljen je u travnju, međutim on će u Ukrajinu pristizati "u ratama" i moglo bi proći nekoliko godina prije nego što Kijev dobije neke komade opreme koji su u njemu.

Charles Quinton Brown mlađi, načelnik Združenog stožera Oružanih snaga SAD-a, ovog je tjedna rekao da Amerika Ukrajini stalno šalje opremu. "Slat ćemo im ono što nam oni kažu da im treba", rekao je Brown mlađi.

Kijev je više puta od Washingtona zatražio dopuštenje da dalekometnim raketama ATACMS napadne ruski teritorij. On mu to dosad to nije dopuštao, a DefenseNews piše da navodno razmatra promjenu te odluke.

Brown mlađi rekao je na konferenciji za medije da je uvjeren da Ukrajina ruski teritorij nije napada ATACMS raketama.

Ministar obrane SAD-a Lloyd Austin dao je za naslutiti da se ta politika neće promijeniti. "Trebali bi se fokusirati na blisku borbu", rekao je Austin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2024 07:56