INCIDENT

AMERIKANCA PRETUKLI U HERCEG NOVOM Vikali su na njega i tukli ga palicom na povratku iz dućana: 'Pokazao sam mu ključeve i spomenuo Google Maps'

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 26.03.2019. u 14:28

PODGORICA, MONTENEGRO - FEBRUARY 22 : Police experts investigate after an unknown person
Profimedia, Abaca Press

Ilustracija

 

Američki državljanin Jurij Sigalov brutalno je pretučen u petak navečer u jednom prolazu u centru Herceg Novog, prenose crnogorske Vijesti.

Ogorčen zbog napada ustvrdio je da se u Crnoj Gori ne osjeća sigurno i da se više nikada neće vratiti u tu zemlju.

“Moja djevojka Sabrina Hajek i ja u petak smo stigli u Herceg Novi i vrlo brzo našli apartman koji smo prethodno rezervirali. Nakon što  smo se smjestili, izašli smo nekoliko puta u grad. Uvijek smo koristili isti put - stepenice, jer je Google Maps pokazivao da je to najkraći put do centra grada”, priča Sigalov.

Na povratku iz dućana, u petak oko 20 sati, nepoznati muškarac na stepeništu počeo je vikati na njih.

- Pričao je na crnogorskom i koliko sam ga shvatio, jer sam u Srbiji pohađao tečaj jezika, tvrdio je da ne smijem da koristiti to stepenište, jer je privatno vlasništvo. Pokazao sam mu ključeve i pokušao objasniti da sam smješten u apartmanu na dvadesetak metara od mjesta gdje smo stajali i da je na Google Mapsu stepenište označeno kao slobodan, javni prolaz. On se tada još više iznervirao i počeo je psovati, a onda je mlađi čovjek, kasnije sam saznao da mu je to sin, ušao u kuću i vratio se sa palicom kojom me je udarao po glavi i tijelu. Pale su mi naočale, a taj stariji čovjek me je pljunuo. ‘Ovo je Crna Gora, nije Amerika’, vikao je čovjek. Nisam se branio, samo sam se pokušavao zaštititi od udaraca, tvrdi Sigalov.

Da li je Sigalov napadnut zato što je koristio privatno stepenište, iako mu je aplikacija Google Maps pokazivao da je riječ o javnom prolazu, istraga tek treba da utvrdi.

On je objasnio da je za to vrijeme Sabrina zvala pomoć, ali da se nitko nije odazivao. Ugrabili su, kaže, pogodan trenutak i pobjegli do ulice a potom utrčali u kafić, odakle su pozvali broj 122 i dobili instrukcije da odu u policiju i prijave slučaj.

Sigalov je ispričao da je u Centru sigurnosti Herceg Novi, na fotografijama koje mu je pokazao inspektor, prepoznao napadače i tada su mu rekli da je riječ “o ocu i sinu koji imaju kriminalni dosije”.

Nakon toga i medicinski je zbrinut.

Tvrdi da su ga u policiji tada obavijestili da će u ponedjeljak dati iskaz tužitelju u Osnovnom sudu u Herceg Novom.

Kada se, međutim, Sigalov jučer pojavio u sudu, rekli su mu da će biti saslušan u srijedu. “Vijestima” je neslužbeno potvrđeno da je tužiteljica odsutna zbog smrtnog slučaja u porodici.

“Ne mogu čekati do srijede, jer se osjećam ugroženo. U utorak idemo u Dubrovnik. Moji se napadači slobodno kreću i strahujem da bi ponovo mogao biti pretučen. Čuo sam za korupciju u vašem sudstvu i policiji i zato se plašim da će, kada napustim Crnu Goru, sve biti zataškano”, kaže Sigalov.

Njegova djevojka tvrdi da im je njezin rođak, koji je visoki oficir u američkoj vojsci, savjetovao da zbog sigurnosti odmah napuste Crnu Goru.

Sigalov je o svemu obavijestio i američku veleposlanstvo u Podgorici.

“U obilasku ovog dijela Evrope, želja nam je bila da vidimo i Crnu Goru, jer smo čuli o ljepotama njenog mora, plaža... Trebali sm ostati ostanemo do 29. ožujka i da se ponovo vratimo na ljeto, ali to poslije svega što mi se desilo - sigurno neću”, poručio je Sigalov.

Podsjetimo, prije sedam dana Hrvat koji živi u Beranama, gradu na sjeveru Crne Gore, Igor Tomkić pretučen je u tom gradu, a na njega su, kako je priopćila crnogorska policija, nasrnula dvojica sugrađana koji su dio skupine koja ga već duže vrijeme maltretira i prijeti mu samo zato što je Hrvat, piše u utorak podgorički dnevni list "Pobjeda".

Izdvajamo