VOJNA INTERVENCIJA

ASAD SE JAVIO NA TWITTERU, RUSI TVRDE DA JE ZAPAD DOŽIVIO FIJASKO U SIRIJI 'Veliku većinu njihovih raketa presrela je sirijska protuzračna obrana'

 
 REUTERS, Twitter

Rusko ministarstvo obrane objavilo je u subotu da je sirijska protuzračna obrana presrela većinu zapadnih raketa ispaljenih na Siriju, prenosi TASS, a ruski vojni izvori navode da tijekom zračnih udara američkih, britanskih i francuskih snaga nisu gađane ruske snage raspoređene u Siriji.

Rusko ministarstvo obrane navodi da su Sirijci za presretanje američkih projektila koristili sustave S-125, S-200, Buk i Kvadrat.

- Svi su ovi sustavi proizvedeni još u vrijeme SSSR-a prije više od 30 godina, poentiraju u ruskom ministarstvu, koje dodaje da su zabilježili više od 100 ispaljenih projektila.

Rusija, saveznica sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, odgovorila je ljutito na napade i predsjednik ruskog vanjskopolitičkog parlamentarnog odbora poručio je da je vrlo vjerojatno razlog napada pokušaj ometanja misije Organizacije za zabranu kemijskog oružja koja je trebala istražiti zapadne navode o korištenju kemijskog oružja u Dumi.

Ministarstvo obrane navodi da nije pogođena nijedna ruska zračna ili pomorska baza u Siriji.

- Nijedna od krstarećih raketa SAD-a i njegovih saveznika nije ušla u područje odgovornosti ruskih zračnih snaga u Tartusu i Hmeimimu, navodi ministarstvo obrane.

U međuvremenu, sirijska je vlada u subotu ujutro na Twitteru objavila snimku, kako se navodi, 'nepokolebljivog Bašara al-Asada' kako u odijelu i s aktovkom ide prema svom uredu u predsjedničkoj palači u Damasku želeći tako očito dati do znanja da ga zapadni udari nisu omeli.

Službena agencija Sana izvijestila je da je sirijski režim osudio 'barbarsku i okrutnu agresiju' Zapada.

Udarima se željelo 'spriječiti' misiju Organizacije za zabranu kemijskog oružja koja je trebala početi u subotu svoju istragu u Dumi o navodnom kemijskom napadu, po Sani.

- Napadu je glavni cilj spriječiti rad ekipe, preduhitriti njezine zaključke i izvršiti pritisak na misiju u pokušaju prikrivanja laži i objeda Zapada, tvrdi Sana.

Sirija je poručila da napad neće utjecati na odlučnost sirijske vojske da nastavi borbu protiv militanata i uspostavi kontrolu u čitavoj zemlji.

- Barbarska agresija ... neće ni na koji način utjecati na odlučnost i ustrajnost sirijskog naroda i njihovih herojskih vojnih snaga, citira Sana izvor u ministarstvu vanjskih poslova.

- Ta će agresija jedino voditi u jačanje tenzija u svijetu i prijeti međunarodnoj sigurnosti, dodaje izvor.

FOTOGALERIJA: Zapadna vojna intervencija u Siriji

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 09:10