STAV SEBASTIANA KURZA

Austrija unatoč posjetu Putina dijeli stav EU prema Rusiji

 REUTERS

Austrija je čvrsto ukorijenjena u Europskoj uniji i u potpunosti dijeli njezin stav prema Rusiji, rekao je austrijski kancelar Sebastian Kurz u srijedu nastojeći umiriti kritike nakon nazočnosti ruskog predsjednika Vladimira Putina na svadbi austrijske ministrice vanjskih poslova.

Karin Kneissl plesala je s Putinom na svojem vjenčanju prošli vikend, nakon čega mu se tradicionalno poklonila, što je izazvalo negodovanje nekih lokalnih medija koji kažu da je potkopala EU-ovu politiku prema Rusiji.

Europska unija nametnula je sankcije Rusiji nakon 2014. kada je ta zemlja pripojila Krima koji je u sastavu Ukrajine. Odnosi Moskve i EU otada su narušeni i brojnim drugim sporovima.

''Naše mjesto u Europi nije se promijenilo zbog jedne svadbe'', rekao je Kurz. ''Naša vanjska politika prema Rusiji je jasna ... Pomogli smo stvoriti i posvećeni smo provedbi svih odluka EU.''

Kurz, čija je konzervativna stranka na vlasti u koaliciji s ultradesnom strankom Sloboda (FPO), preselio je neke odjele koji se bave odnosima s EU iz MVP-a u svoj ured kada je postao kancelarom prošle godine, a kako bi umirio ostale članice EU kako su im namjere proeuropske.

Kurz također napominje kako se nada boljim odnosima EU i Rusije kroz intenzivnije razgovore. Austrija predsjeda EU do kraja godine, te se od nje i očekuje da govori u ime cijele Europe.

Međutim, za razliku od drugih zapadnoeuropskih zemalja, Austrija nije protjerala ruske diplomate nakon trovanja bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja i njegove kćeri u Britaniji. Velika Britanija i njezine saveznice optužile su Rusiju, koja sve navode odbacuje.

Kurz je rekao kako je razgovarao o odnosima EU i Rusije i drugim pitanjima s Putinom tijekom njegova kratkog posjeta Austriji. Kurz nije dodatno pojasnio o čemu su razgovarali.

Kneissl, koja je svoj posao dobila iako nije članica FPO-a, pozvala je Putina na svadbu kada je bio u Austriji u lipnju. Ona je trenutno na godišnjem odmoru, te medijske napise nije komentirala.

Čelnik FPO-a i vice kancelar Heinz-Christian Strache, čija stranka ima dogovor o suradnji s Putinovom strankom Ujedinjena Rusija, rekao je u srijedu kako je njegov posjet naglasio visoko poštovanje o Austriji.

''To je nešto pozitivno, i ja mislim da i mnogi Austrijanci dijele moje mišljenje'', rekao je Strache koji također zagovara prekid svih EU sankcija prema Rusiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 20:45