NEZAMISLIV UŽAS

Bejrut uzdrmale silovite detonacije, treslo se sve do Cipra, žrtve se broje u tisućama

Prema prvim informacijama, eksplodiralo je skladište gnojiva, odnosno amonijeva nitrata
 Mikhail Alaeddin/Sputnik via AFP

Razorna eksplozija odjeknula je u utorak u libanonskoj prijestolnici Bejrutu, a prema podacima ministarstva zdravstva najmanje je 50 poginulih i 2.750 ranjenih, no bolnički i sigurnosni izvori sugeriraju da bi konačne brojke mogle biti još veće.

Snažna eksplozija čula se širom grada, uzrokujući paniku u libanonskoj prijestolnici. Mnogi su zbog siline podrhtavanja pomislili da je grad pogodio jak potres. Eksplozija je stvorila udarni val koji je pogodio veći dio grada, popucala su prozorska stakla te se rušili balkoni stanova, a tamni dim nadvio se nad lukom, u kojoj je odjeknula prva detonacija, nakon koje je uslijedio niz drugih.

Nakon prvotno proturječnih informacija o točnoj lokaciji detonacije libanonski ministar unutarnjih poslova Mohamed Fehmi izjavio je da se čini kako je sve počelo u velikom skladištu amonijeva nitrata.

Guverner Bejruta Marwan Abboud među prvim je dužnosnicima došao na mjesto eksplozije, a odmah po dolasku se rasplakao.

- Došao sam ovdje tražiti naše vatrogasce koji su prije detonacije došli gasiti požar. Izašli su na intervenciju, a zatim nestali. Ne znamo gdje su, došli smo ih tražiti... Ovo me podsjeća na Hirošimu i Nagasaki. Nikada nisam vidio takvu štetu, takve razmjere katastrofe. Ovo je nacionalna katastrofa, veliki problem za cijeli Libanon, ne znam kako ćemo se izvući. Previše je toga..., izjavio je šokirani guverner.

Libanonski premijer Hassan Diab u televizijskom obraćanju naciji objavio je da je u državi proglašen dan žalosti, a najavio je temeljitu istragu. Ne iznoseći puno detalja, naveo je tek da je sve krenulo u skladištu za koje se još od 2014. godine zna da ima sigurnosnih problema. Najavio je da će više pojedinosti iznijeti tijekom srijede.

image
Str

Libanonski predsjednik Michel Aoun pozvao je na hitan sastanak Vrhovnog vijeća obrane, stoji na njegovom Twitter računu.

image
eksplozija u Bejrutu
Anwar AMRO/AFP

Po snimkama na društvenim mrežama, najprije se u luci vidio svijetli dim, a potom je grad zatresla iznimno snažna eksplozija. Stakla na prozorima popucala su na zgradama i na dućanima, a srušili su se i balkoni.

Vjeruje se da je dio ozlijeđenih ostao zatrpan ispod ruševina, a o silini detonacije svjedoči i izvješće Guardiana da se podrhtavanje osjetilo čak na - Cipru, od Bejruta udaljenom 240 kilometara.

- Svi na Cipru su osjetili ovo, izjavio je stanovnik Larnace George za Guardian. - Vrata su mi se tresla, čulo se i osjetilo se kad je grunulo. Mislili smo da je to bilo negdje kod nas. Kuća mi se tresla, dodao je.

image
Marwan Tahtah

- Zgrade se tresu - tvitao je jedan stanovnik Bejruta, dodajući da su sva stakla na prozorima njegova stana "eksplodirala".

"Vidio sam vatrenu kuglu i dim iznad Bejruta. Ljudi su vrištali i trčali, krvarili. Balkoni su odneseni sa zgrada. Prozorska stakla na visokim zgradama su popucala i padala na ulice", rekao je očevidac.

Ministar zdravstva rekao je za Reuters da ima "vrlo velik broj" ranjenih. Bolnički izvori iz Bejruta također tvrde da očekuju velik broj žrtava, a Guardian javlja da je njihov broj toliki da neke tretiraju na parkiralištima.

image
Vesna Veselić

Do eksplozije je došlo tri dana prije nego pred sudom UN-a treba biti izrečena presuda u suđenju četvorici osumnjičenih pripadnika Hezbollaha zbog napada 2005. u kojem je poginuo tadašnji premijer Rafik al-Hariri i još 21 osoba.

Zapovjednik snaga za unutarnju sigurnost Abbas Ibrahim, koji je obišao lučko područje, rekao je da ne bi zasad donosio zaključke o uzrocima eksplozije.

Jedan je dužnosnik Izraeala, zemlje koja je vodila više ratova s Libanonom, rekao da njegova zemlja nema ništa s eksplozijom, a Izrael je potom ponudio i humanitarnu i medicinsku pomoć.

Pomoć na bilo koji način ponudio je i Iran, tvitao je ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif.

Američki Sate Department objavio je da prati situaciju i da je spreman ponudi "svaku moguću pomoć".

image
Joseph Eid
image
eksplozija u Bejrutu
Janine HAIDAR/AFP

Dopisnik CNN-a iz Bejruta Ben Wedeman izvijestio je da su razbijeni i prozori u dopisništvu te televizijske mreže.

- Dosta dugo sam u ovom gradu i vidio sam neke prilično velike eksplozije, ali ovo... Ovakvo nešto nikada dosad nisam iskusio, posvjedočio je Wedeman.

- Ako je ovo bilo u skladištu vatrometa kao što neki javljaju, onda je to neki vraški jak vatromet, dodao je Wedeman.

image
eksplozija u Bejrutu
Anwar AMRO/AFP
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 13:04