NEUOBIČAJENA INICIJATIVA

Benedikt XVI. pozvao papu Franju da ne zaređuje oženjene muškarce

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 12.01.2020. u 23:35

(FILES) This file handout picture taken and released by Vatican Media on December 21, 2018, shows Pope Francis (L) meeting with Pope Benedict XVI (R) at the Vatican. - Former pope Benedict XVI has publicly urged his successor Pope Francis not to open the Catholic priesthood up to married men, in a plea that stunned Vatican experts on January 12, 2020. (Photo by Handout / VATICAN MEDIA / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT
AFP

Para Franjo i papa u miru Benedikt XVI.

Papa u miru Benedikt XVI. javno je pozvao svog nasljednika papu Franju da odustane od zaređivanja oženjenih muškaraca, što je vrlo neuobičajena inicijativa u Vatikanu, prenosi u nedjelju francuski list.

Suočena s lokalnim nedostatkom svećenika u Amazoniji, sinoda je predložila zaređivanje oženjenih muškaraca zrelije dobi, po mogućnosti domorodaca. Papa Franjo bi sljedećih tjedna trebao donijeti odluku o tom vrlo osjetljivom pitanju.

Benedikt XVI. koji se odrekao papinskog trona 2013. svoju poruku iznio je u knjizi napisanoj s ultrakonzervativnim kardinalom Robertom Sarahom, čije izvatke je u nedjelju objavio francuski dnevni list Le Figaro.

"Hitno je i nužno za sve, biskupe, svećenike i laike da se vrate pogledu na Crkvu i svećenički celibat koji štiti njezino otajstvo", istaknuli su autori knjige.

Oni traže od cijele Crkve da ne dopusti da ne padne pod "utjecaj loših pledoajea, kazališnih režija, zlonamjernih laži, pogrešaka koji su u modi i kojima se želi degradirati svećenički celibat".

"Bračno stanje odnosi se na cijelog čovjeka, a njegova služba Gospodinu zahtijeva također potpuno posvećivanje, pa nije moguće istovremeno posvetiti se i jednom i drugome. Odricanje od braka kako bi se u potpunosti stavili na raspolaganje Gospodinu postalo je mjerilo za svećeničku službu", napisao je Benedikt.

Izdvajamo