OSVETA PREMIJERA

Berlusconi je zbog filma ukinuo pomoć srušenoj L’Aquili

Gradonačelnik je zavapio kako je grad i dalje pun šute te da je povučena i Civilna zaštita

RIM - Država u L’Aquili ne čini više ništa, novca nema, sve je stalo, poručio je novinarima Massimo Cialente, gradonačelnik glavnog grada Abruzza, razorenog potresom prije 14 mjeseci. Centar L’Aquile i dalje je pun šute i zatvoren, a Civilna zaštita je povučena.

Sad bi on htio pomoć

Razloge objašnjava današnji milanski il Giornale, dnevnik u vlasništvu braće Berlusconi , pod naslovom “Načelnik Draquile sada ište pomoć“. Jasna je aluzija na film Draquila, prikazan s uspjehom u Cannesu, gdje se govori o biznisu i organiziranom kriminalu koji su potres dočekali kao bogomdanu priliku za bogaćenje i pljačku. Gradonačelnik, iz redova oporbene Demokratske stranke, u filmu je iznio svoje gledište.

Ne smije se čuditi, implicira il Giornale, što je sada ostavljen na cjedilu. Dakle, sam list Berlusconijevih obznanjuje da je posrijedi osveta premijera, jer mu nije priznato da je učinio čudo osiguravši zgrade za one koji su ostali bez krova nad glavom i jer se “od beznačajnih iznimaka”, kako kažu Berlusconijevi suradnici, “stvorila fama” da je u L’Aquili na ruševinama omastila brke klika. “Nema nikakve klike, samo se blati Civilna zaštita, u 390 ugovora nije bilo ničega nezakonitoga”, rekao je Berlusconi ljutito prije nekoliko dana.

U igri i mafijaši

Antimafija (talijanski USKOK) pokrenula je istragu i protiv 11 mafijaških poduzeća koja su se našla obuhvaćena nekima od tih 390 ugovora, te procjenjuje poziciju Denisa Verdinija, koordinatora Berlusconijeve vladajuće stranke Puka sloboda.

Gotovo istodobno Katolička crkva u Italiji sada, u redovitoj reklamnoj kampanji u doba poreznih prijava, apelira pak na građane da upravo njoj namijene 8 promila svojih poreza.

Crkva o svojoj ulozi

U reklamama se navodi da je s tim novcem Crkva priskočila kad su bili potresi u Peruu i u L’Aquili - i to tako da ispada da ondje nitko nije došao, nego samo Crkva koja je sve sredila.

Kada ta reklama na televiziji dođe odmah nakon snimaka neraščišćenih ruševina u L’Aquili to se pak doima samo kao sarkastično ruganje postradalima.

Sabina Guzzanti: Vlada omogućila da se jeftino kupe srušene kuće

Talijanska redateljica čiji je film ‘Draquila - Italija podrhtava’ izuzetno razljutio talijansku vladu ostala je neugodno iznenađena napadom ministra kulture na njezin film

CANNES - Na samu vijest da će dokumentarni film “Draquila - Italija podrhtava” Sabine Guzzanti biti prikazan u Cannesu, talijanski ministar kulture Sandro Bondi obznanio je da će bojkotirati festival. U dokumentarcu Guzzanti dokazuje kako je Berlusconi iskoristio tragediju da poveća svoju popularnost, ali i koliko je pogodovao građevinskim lobijima da zarade na obnovi.

Kako ste doživjeli odluku talijanskog ministra kulture?

- Moram kazati da mi ova situacija nije draga i da se sramim postupka svojeg ministra. Festival me je pozvao da prikažem film, a ministar je odmah počeo vrijeđati organizatore.

Zašto mislite da vlada ne želi obnoviti L’Aquilu?

- Njih zanima samo prodaja spomenika. Zato je i omogućeno privatnom fondu da od građana L’Aquile otkupljuju njihove razrušene kuće, koje su zapravo spomenici kulture. Nakon početnog zanosa, ljudi su uvidjeli da grad neće biti obnovljen tako brzo, pa ako su stariji ili jednostavno ne mogu čekati petnaestak godina na novi dom, vlada im je omogućila da privatnom fondu mogu za mali novac prodati svoje razrušene domove. L’Aquila je stari grad u kojem je prije potresa bilo jako teško kupiti nekretninu, a cijene su se kretale oko 5000 eura po četvornome metru. Sada pokušavaju dobiti te nekretnine po jeftinoj cijeni, a nakon toga vlada će uložiti novac u veliku rekonstrukciju. ( Josip Jurčić)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 21:03