OČEKIVANA ODLUKA

BiH: Gordana Tadić imenovana za novu glavnu državnu tužiteljicu

Gordana Tadić
 Screenshot: Youtube

Gordana Tadić izabrana je u srijedu za novu glavnu tužiteljicu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, a riječ je o očekivanoj odluci jer je ona gotovo dvije i pol godine bila obnašateljica te dužnosti nakon što je najprije suspendiran, a nakon toga i smijenjen, njen prethodnik Goran Salihović.

Za mjesto glavnog tužitelja, koje je ostalo upražnjeno nakon Salihovićeve smjene, prijavilo se je jedanaest kandidata, a Tadić je ušla u najuži izbor zajedno s tužiteljicom u državnom tužiteljstvu Dijanom Kajmaković i tužiteljem Tužiteljstva Federacije BiH Munibom Halilovićem.

Visoko sudsko i tužiteljstvo vijeće BiH (VSTV) je, na zasjedanju održanom u Sarajevu, većinom glasova odlučilo kako je upravo Tadić biti nova glavna tužiteljica državnog tužiteljstva sa šestogodišnjim mandatom. Za nju je glasovalo devet članova VSTV-a, dva su bila protiv, a dva suzdržana.

Tadić je u cijelom proteklom razdoblju slovila za favorita u utrci za glavnog tužitelja, iako je Stranka demokratske akcije (SDA) vršila pritisak na VSTV da imenuje osobu bošnjačke nacionalnosti, s obzirom na činjenicu da su nebošnjaci na čelu i VSTV-a, kao i Suda BiH.

Dio medija protiv Tadić je također vodio kampanju uz tvrdnju kako je ona preko obiteljskih veza s Mijom Krešićem, čelnikom HDZ BiH u Tuzlanskoj županiji, suviše bliska toj stranci, kao i da se tijekom dvije i pol godine nije dokazala kao kvalitetan kandidat, posebice kada je riječ o borbi protiv izrazito raširene korupcije u zemlji.

Prema dostupnim podacima Tužiteljstvo BiH je 2017. godine, kada je njim efektivno upravljala Tadić, podignulo samo devet optužnica za korupciju, kojima je bilo obuhvaćeno 26 osoba, a do sada nitko od njih nije pravomoćno osuđen.

Obrazlažući pred VSTV-om program rada Tadić je u srijedu kazala kako je točno da u BiH ima korupcije, ali je dodala kako to ne vidi kao dramatičan problem. "Želim reći da će se dati posebno značenje provođenju financijskih istraga koje do sada nisu rađene dobro. Tu mislim i na oduzimanje nelegalno stečene imovine", najavila je Tadić.

Posebnu je pozornost posvetila procesuiranju ratnih zločina najavivši bolju suradnju s tužiteljstvima država regije te s Mehanizmom za međunarodne kaznene sudove (MICT), kao i to da će neki slučajevi ratnih zločina biti prepušteni tužiteljstvima na nižim razinama vlasti u BiH.

Gordana Tadić je od 2014. bila voditeljica Odjela za ratne zločine pri Tužiteljstvu BiH, a tada je postala i zamjenicom glavnog tužitelja Salihovića, kojega je i naslijedila.

Mjesto glavnog tužitelja Tužiteljstva BiH do sada su prije isteka redovitih mandata napustila sva trojica prethodnika Gordane Tadić. Prvi glavni tužitelj Marinko Jurčević podnio je ostavku, njegov nasljednik Milorad Barašin je smijenjen nakon što su ga sigurnosne službe otkrile u nedopuštenim kontaktima s jednim trgovcem oružjem, a Goran Salihović se nakon smjene suočio s optužnicom za zloporabu položaja i nesavjestan rad u službi i sada ga čeka suđenje pred Sudom BiH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:00