DOBILI PO UŠIMA

BIJELOJ KUĆI PREKIPJELO Amerikanci opalili pljusku i Srbiji i Kosovu: 'Dosta je odugovlačenja, to se mora dogoditi istodobno!'

 
Aleksandar Vučić i Albin Kurti
 AFP

Kosovo mora ukinuti rigorozne 100-postotne carine na srbijanske proizvode, a Srbija mora obustaviti kampanju za povlačenje priznanja kosovskoj neovisnosti, koju provodi po pacifičkim otočnim i afričkim zemljama.

Sukus je to dvodnevnog boravka Richarda Grenella, posebnog izaslanika predsjednika Donalda Trumpa, u Prištini i Beogradu. To se mora dogoditi istodobno, iako je predsjednik Aleksandar Vučić malo prigovarao da zahtjevi nisu adekvatne težine, ali to je više bila predstava za domaću uporabu koja će se koristiti po režimskim medijima.

Bijela kuća tako je dala po ušima i jednima i drugima te je preuzela inicijativu, s obzirom na to da gotovo pola godine nije bilo nikakvog dijaloga između dviju država. Naime, na Kosovu već više od tri mjeseca ne mogu sastaviti vladu, a pobjednik izbora Albin Kurti nikako da se dogovori s koalicijskim partnerom Isom Mustafom oko nekih kadrovskih rješenja. Mustafa traži mjesto predsjednika Kosova, ali Kurti odugovlači pa se već nagađa kako bi se ponovno moglo ići na izbore.

S druge strane, i Srbija ulazi u predizborno razdoblje (parlamentarni izbori bit će u travnju) pa se u Washingtonu i Bruxellesu pribojavaju da bi se izostanak dijaloga mogao otegnuti duboko u drugu polovicu ove godine. Predsjednik Trump je poručio da neće imati previše strpljenja i traži da se stvari pomaknu s mrtve točke, a i nova bruxelleska administracija želi pomake. Čini se da jedino Moskva - a Vučiću to odgovara - nema ništa protiv odugovlačenja, pa i da se kosovski čvor pretvori u "zamrznuti konflikt", samo da se Kosovo ne riješi nepovoljno po Srbiju. To je omiljeni zahvat Rusije kada su u pitanju takvi problemi - vidi samo Abhaziju, Pridnjestrovlje ili Južnu Osetiju - ali EU to ne bi smjela dopustiti.

"Moskovska varijanta" Vučiću odgovara jer mu je potrebno vrijeme. Prvo zato što mu idu izbori. Doduše, on će ih dobiti, ali Kosovo će biti jedna od glavnih tema. Drugo, i SAD i EU praktički su pokopali njegovu ideju "korekcije granica", odnosno pokušaj podjele Kosova ili razmjene teritorija između Srbije i Kosova. To je propalo pa Vučić sada oteže.

Bivši premijer Ramush Haradinaj napao je albanskog premijera Edija Ramu da se najviše zalagao za "podjelu". SAD i EU su natjerali jedne i druge na avionsku liniju Beograd - Priština, koju će održavati Lufthansa. U Srbiji se naslađuju jer se u ugovoru nigdje ne navodi Kosovo kao neovisna država, ali čini se da je to Pirova pobjeda jer to, prema svemu sudeći, neće biti "domaći" nego međunarodni let, što u Beogradu nekako ispuštaju iz vida.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 23:11