SKANDAL U NORVEŠKOJ

Biskup: Istina je, zlostavljao sam dječaka

Biskup Müller 2009. je dao ostavku. Katolička crkva u Norveškoj objavila je danas pravi razlog: seksualno zlostavljanje
 AFP

OSLO - Biskup Georg Müller (59) odstupio je u lipnju 2009. sa svoje funkcije u norveškom gradu Trondheimu nakon što je priznao da je seksualno zlostavljao jednog dječaka , objavila je danas Katolička crkva u Norveškoj.

Nakon ostavke bivši je biskup išao na liječenje, objasnio je njegov nasljednik Bernt Eidsvig, a slučaj nije bio javno objavljen jer je tako tražila žrtva, danas 30-godišnji muškarac. Müller je zlostavljanje, dodao je, priznao samo u tom jednom slučaju, a na vidjelo nisu izašle nikakve druge optužbe.

Nikad neće raditi u Crkvi

- Müller je razriješen svojih ovlasti i neće mu biti dozvoljeno ponovno raditi u crkvi. Više nikad mu neće biti dana neka pozicija u crkvi - ispričao je Eidsvig za dnevne novine Adresseavisen, koje su prve objavile priču.

No, Müller neće odgovarati ni pred zakonom. Dječaka, koji je prema jednim izvorima bio ministrant, a prema drugima pjevao u crkvenom zboru, zlostavljao je prije 20 godina, što prema norveškom zakonu znači da je taj zločin ušao u zastaru.

Crkva je, piše list, navodno žrtvi isplatila između 67 i 84 tisuća dolara odštete, no glasnogovornik Katoličke crkve u Norveškoj nije znao je li doista plaćena ili ne.

Müller je radio u Trondheimu od 1981. godine (kao biskup od 1997.), a svoju je ostavku ponudio u svibnju 2009.

Njegova ostavka, koju je “Papa brzo prihvatio”, bila je objašnjena odredbom iz kanonskog prava prema kojoj biskup može ranije odstupiti s funkcije ako više ne može, zbog zdravstvenih ili nekih drugih razloga, obavljati dužnosti (objavljeno je kako je papa Benedikt XVI. prihvatio njegovu ostavku, ali nije specificirano zašto).

Biskup Eidsvig je objasnio kako je odlučio objaviti istinu na zahtjev kardinala Williama Levade, čelnog čovjeka Kongregacije za nauk vjere, te da je Vatikan naložio Apostolskoj nuncijaturi u Stockholmu da istraži optužbe, kao i to jesu li one trebale biti prijavljene civilnim vlastima. Monsinjor Makrickas, glasnogovornik nuncijature, rekao je kako nema ništa dodati priopćenju iz Norveške “osim potvrde da je ono točno”.

Optužbe stare 50 godina

Ovaj slučaj samo je jedna u nizu afera vezanih uz seksualno zlostavljanje i zataškavanja koje već neko vrijeme protresaju Katoličku crkvu u Europi.

Crkva u Norveškoj je i prije priznala da istražuje dvije posebne optužbe za zlostavljanje iz 1950-ih, dok je Katolička crkva u Danskoj početkom ovog tjedna pokrenula istragu o 17 slučajeva zlostavljanja iz 1960-ih i 1970-ih.

Müller je jedan od rijetkih sučajeva u Europi gdje je biskup odstupio jer je u prošlosti spolno zlostavljao.

Zbog takvih optužbi sa svojih su pozicija odstupili nadbiskup Juliusz Paetz iz Poznana u Poljskoj 2002. i bečki kardinal Hans Hermann Groër 1995.

Biskup nakon priznanja morao otići na liječenje

Vatikan je potvrdio obznanu apostolskog upravitelja trondheimske teritorijalne prelature Bernda Eidsviga o smjenjivanju Georga Müllera (58), Nijemca, koji je kao biskup vodio tu prelaturu od 1997. do 2009. godine. “Događaj se odnosi na spolno zlostavljanje maloljetnika u početku devedesetih, za koje su crkvene vlasti doznale u početku 2009.“, rekao je u srijedu predstojnik Ureda za novinstvo Svete Stolice o. Federico Lombardi. “Slučaj je, po mandatu Kongregacije za nauk vjere, brzo ispitala nadležna Nuncijatura. Biskup se u svibnju odrekao službe, što je Sveti Otac odmah prihvatio, u lipnju je napustio Prelaturu, podvrgnuo se razdoblju terapije i više ne obavlja pastoralnu djelatnost.“ Lombardi je dodao da je “sa stanovišta građanskih zakona slučaj pao u zastaru.” ( I. B.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 04:14