KULTURA SEKSIZMA

BIVŠA STRIPTIZETA 'Menadžer King me zaposlio na IT odjelu, ali me vodio ručkove, opijao i tražio od mene seks. Sad ja hoću 20 milijuna dolara'

 
 Profimedia, imageBROKER

Američka državna agencija za hipotekarne zajmove mogla bi se naći na sudu nakon što je bivša zaposlenica protiv njih podigla tužbu i traži 20 milijuna dolara odštete jer je, kako tvrdi, umjesto rada na IT odjelu, bila prisiljena svom šefu ispunjavati seksualne želje na pijanim ručkovima i poslovnim putovanjima.

Amerikanka Soleil Bonnin radila je u striptiz klubu u Washingtonu, glavnom gradu SAD-a, kada je upoznala Josepha Kinga, višeg menadžera u agenciji Fannie Mae. Kada mu je u srpnju 2016. godine ispričala kako želi promijeniti posao, King joj je ponudio mjesto u njegovoj tvrtki u informatičkom odjelu.

Joseph King odmah ju je izolirao od ostalih zaposlenika, vodio ju na izlete gdje je od nje tražio seks, te prijetio da će joj dati otkaz ako ne udovolji njegovim zahtjevima. Od samog početka prelaska na novi posao tretirao ju je drugačije od ostalih zaposlenika. Prisiljavao ju je da radi isključivo s njim i verbalno ju napadao ako bi se pokušala družiti s kolegama.

Umjesto da se fokusira na novi posao, morala je napuštati ured s Kingom i odlaziti na ručkee gdje bi ju on prisiljavao da pije velike količine alkohola, tvrdi se u tužbi.

- Ponekad bi ju King vodio u obližnji hotel i zahtijevao od nje seks. Vodio bi ju na lažna poslovna putovanja, barem jednom su bili u Tekssu, gdje bi ju seksualno zlostavljao u hotelskoj dobi, stoji u tužbi.

Bonnin tvrdi da su njezine kolege primjećivale njezinu odsutnost s radnog mjesta te su se raspitivali o njezinom poslu. Pitali bi ju: 'Gdje si bila, što si radila'.

Soleil Bonnin tvrdi da je Joseph King bio jedna od zvijezda u usponu i tvrtki.

- U agenciji je mogao činiti što je htio. Bio je pretendent i za direktorsku poziciju.

Navodno je Kingov nadređeni znao za njegove pijane ručkove i poslovna putovanja s Bonnin te je odobravao putne troškove. Joseph King mogao je otpustiti Bonnin u svakom trenutku. Prijetio joj je da će to učiniti ako ne udovolji njegovim željama.

Bivša striptizeta tvrdi da su menadžeri iz vrha kompanije znali sve o neprimjerenom ponašanju. Umjesto da poduzmu nešto protiv Kinga, okretali su glavu.

Tvrdi da ga je jednom odbila pustiti u stan, no on je kod uprave isposlovao njezin ključ, i ušao u stan protivno njezinoj volji.

Početkom prosinca 2017., više od godinu dana nakon što je počela raditi za Fannie Mae, sud je odlučio da Joseph King ima zabranu približavanja Soleil Bonnin. Tek nakon takve sudske odluke, državna agencija Fannie Mae odlučila je otpustiti svog menadžera.

Tvrtka Fannie Mae u priopćenju navodi da je u tijeku istraga o slučaju seksualnog zlostavljanja.

- Prema neprimjerenom ponašanju i seksualnom zlostavljanju imamo nultu stopu tolerancije. Svaki put kada saznamo za neki slučaj pokrećemo istragu, a ukoliko utvrdimo da je bilo neprimjerenog ponašanja, reagiramo brzo i odlučno. Ovu tužbu nećemo komentirati, ali ćemo navode iz nje istražiti. Supervizor protiv kojega je podignuta tužba otpušten je odmah nakon što smo saznali za neprimjereno ponašanje, navodi Fannie Mae.

Soleil Bonnin tvrdi da unutar kompanije Fannie Mae, američkog financijskog diva, vlada seksizam i neprimjereno ponašanje.

- Fannie Mae podržava kulturu maltretiranja žena, koja uključuje unajmljivanje žena za seksualne usluge s visokopozicioniranim menadžerima i tolerira nezakonito, ekstremno i gnjusno seksualno zlostavljanje, navodi se u njezinoj tužbi koju je podnijela Vrhovnom sudu u Washingtonu D.C.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:24