BENNY GANTZ

Bivši izraelski general dobio na popularnosti nakon prvog govora za kampanju

Benny Gantz
 REUTERS

Najveći suparnik premijera Benjamina Netanyahua na izraelskim izborima u travnju, popularni bivši general Benny Gantz ojačao je u srijedu svoju popularnost sudeći prema rezultatima prvih anketa javnoga mišljenja, objavljenih nakon njegovog govora za kampanju.

Netanyahu je, međutim, i dalje izgledan da formira desnu koaliciju u parlamentu, sličnu kakvu već sada vodi, pokazuju to komentari priloženi uz ankete.

U dugoočekivanom govoru u utorak kojim je prekinuo šutnju otkako se pridružio kampanji za izbore, bivši vojni zapovjednik Benny Gantz kritizirao je vodstvo koje je odvojeno od naroda te samo brine kako ostati na vlasti.

Četiri ankete javnoga mišljenja pokazale su na Israeli TV i na web stranicama s vijestima, rast popularnosti centrističke Izraelske stranke otpornosti Bennya Gantza. No ipak je ona na drugom mjestu iza desne stranke Likud premijera Netanyaua.

Ankete predviđaju između 19 i 24 mjesta Gantzovoj stranci u parlamentu koji broji 120 mjesta, što je više u odnosu na 12 do 15 mjesta kako su to predvidjele prethodne ankete. S druge strane, prema anketama bi Likud mogla osvojiti 29 do 31 mjesto što je otprilike jednak broj kao i u prošlim predviđanjima.

Politički analitičari su opisali Gantza kao prvog kandidata kojeg glasači mogu smatrati doraslim Netanyahuu u pogledu stručnosti oko sigurnosnih pitanja.

U svom govoru u utorak, Gantz je istaknuo svoju vojnu uspjehe i govorio uglavnom o politikama koje bi proveo te je dao obećanje da će biti čvrst u pitanju sigurnosti nastojeći da postigne mir.

Stručnjaci kažu da mnogo toga može ovisiti o tome hoće li Gantz i stranke lijevog centra sklopiti savez te potom privući dovoljno glasača kako bi stvorili blok u parlamentu veći od koalicije pod vodstvom stranke Likud.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:28