ČUVENA VODITELJICA I GLUMICA

BLISKI PRIJATELJI I PARTNER OPRAH POTVRDILI: 'ONA OZBILJNO RAZMIŠLJA O KANDIDATURI ZA PREDSJEDNICU' Na pomolu najveća politička bomba od uspona Trumpa

 Profimedia, SIPA USA

Nakon što je Oprah Winfrey održala upečatljiv govor na dodjeli Zlatnih globusa u nedjelju navečer, krenule su priče kako je najpoznatija američka televizijska voditeljica koja posjeduje vlastito medijsko carstvo i velik bankovni račun itekako spremna i zainteresirana kandidirati se za američke predsjedničke izbore 2020. godine.

A da to nisu samo priče, svjedoči i izvještaj CNN-a koji citira dvoje njezinih bliskih prijatelja koji su željeli ostati anonimni, a prema kojima Oprah aktivno razmišlja o kandidaturi, a i svi njoj bliski nagovaraju je da to učini.

Izvor za CNN dodaje kako se ti razgovori protežu posljednjih nekoliko mjeseci.

Međutim, ističe kako Winfrey još uvijek nije donijela konačnu odluku, a njezin glasnogovornik nije još uvijek odgovorio na novinarski upit po tom pitanju.

Utrka za demokratskog predsjedničkog kandidata će započeti tek ove godine nakon izbora za zastupnike u Kongresu, no puno potencijalnih kandidata već se bori za tu poziciju.

Winfrey, koja je sinoć postala prva crnkinja koja je dobila nagradu za životno djelo 'Cecil B. DeMille' kao uzor ženama i osoba koja je promicala snažne ženske likove, jutros je bila glavna tema svih svjetskih medija, a glavno pitanje koje se postavljalo jest hoće li se kandidirati za predsjednicu.

Snimka njezina govora je u trenu postala viralni hit na internetu, a obožavatelji su zatrpali Twitter pozivima da se kandidira uz hashtag #Oprahforpresident i #Oprah2020.

- Želim da sve djevojke koje nas gledaju sada, ovdje, znaju da je novi dan na horizontu, rekla je Winfrey u svom govoru.

- I kad taj dan napokon svane, bit će to zbog brojnih veličanstvenih žena, od kojih su mnoge sada s nama u ovoj prostoriji, i nekih fantastičnih muškaraca, koji se zajedno snažno bore da postanu vođe koji će nas odvesti u vrijeme kada više nitko neće morati reći 'Me too', kazala je Winfrey.

I iako je tema njezina govora bila kampanja razotkrivanja seksualnog zlostavljanja u Hollywoodu koja se ove godine poput munje proširila društvenim mrežama, moglo se naslutiti da 'novi dan na horizontu' ima dvostruko značenje.

Mnoge zvijezde i gledatelji liberalnih stavova čuli su to u njezinom govoru i upravo to je možda ono što je Oprah i željela.

Kao što su neki politički stratezi istaknuli, njezina slava i bogatstvo mogli bi je učiniti dostojnom predsjedničkog kandidata Demokratske stranke. No, članovi sumnjaju: bi li Amerikanci zaista izabrali televizijsku zvijezdu za predsjednika dva puta zaredom?

Iako se zasad sve temelji na razglabanjima i iako je Winfrey odbila odgovarati na pitanja o kandidaturi, nakon govora njezin dugogodišnji partner Stedman Graham kazao je kako je to vrlo moguće.

- Na ljudima je da odluče, kazao je Graham za Los Angeles Times.

- Ona bi sigurno to učinila, dodao je.

Podsjetimo, Winfrey je podupirala kampanju Baracka Obame 2008., i podržala Hillary Clinton u 2016. kada se zalagala da na izborima prvi put pobijedi žena:

- Ameriko, vrijeme je da donesemo tu odluku, kazala je tada.

No, čini se kako taj trenutak tek treba doći, što je jedan od razloga zašto je njezin govor u nedjelju navečer privukao toliko pažnje.

Winfrey je jaka financijski, ali njezina karizma još je jača, kao i njezino ime koje svi prepoznaju na prvu zahvaljujući slavnom 'Oprah Winfrey Showu'.

No, ono što joj nedostaje jest političko iskustvo.

U intervjuu za Bloomberg koji je dala proteklog ožujka, novinar je konstatirao kako ne mora imati iskustvo u vlasti da bi bila izabrana za predsjednicu, a ona se s time složila kazavši kako je upravo to pomislila kada je Donald Trump dobio izbore.

Naime, republikanski predsjednik Donald Trump je uspješnu predsjedničku kampanju vodio oslanjajući se na popularnost koju je stekao televizijskim showom 'Pripravnik'.

Trenutno Oprah ima posla preko glave: do 2025. obnaša dužnost izvršne direktorice kabelskog televizijskog kanala OWN iako je prodala dio dionica, dopisnica je za CBS-ov magazin '60 minuta' i investitorica u kompanije poput Weight Watchers. Uz sve to glumi u filmu Ave DuVernay 'A Wrinkle in Time' čija će premijera biti u travnju... A politička borba sa svih strana već je počela.

U nedjelju navečer tračeri su odmah objavili njezinu fotografiju u društvu Harveyja Weinsteina, palog filmskog mogula optuženog za brojna seksualna uznemiravanja i zlostavljanja žena u Hollywoodu.

No, njezini fanovi odmah su je istaknuli kao savršenu protukandidatkinju Donaldu Trumpu - ako bi se kandidirala.

- Želim da se kandidira za predsjednicu, rekla je Meryl Streep za The Post. - Mislim da nema namjeru, no nema izbora, kazala je slavna glumica.

Voditelj Zlatnih globusa, komičar Seth Meyers zapravo je potaknuo šuškanja već početkom večeri.

- Oprah, 2011. našalio sam se s trenutačnim predsjednikom kako nije kvalificiran da bude predsjednik, a neki su rekli kako ga je upravo to natjeralo da se kandidira. Pa ako je to istina, samo želim reći: Oprah, ti nikad nećeš biti predsjednica! Nemaš sve što ti treba za to!, kazao je sarkastično i izazvao glasan aplauz i smijeh publike koja joj je time jasno dala do znanja kako ima veliku potporu, barem u industriji zabave.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:38