SASTANAK S RUSKIM DUŽNOSNICIMA

Bolton u Moskvi na razgovorima o sporazumu o razoružanju

John Bolton
 Joshua Roberts / REUTERS

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost John Bolton u ponedjeljak je započeo dva dana sastanka s ruskim dužnosnicima na temu odluke Washingtona da se povuče iz sporazuma o razoružavanju.

Moskovski posjet Boltona isplaniran je prije subotnje najave američkog predsjednika Donalda Trumpa da će njegova vlada povući SAD iz Sporazuma o uništenju i zabrani proizvodnje projektila kraćeg i srednjeg dometa (INF) koji su 1987. u Washingtonu potpisali tadašnji američki predsjednik Ronald Reagan i sovjetski predsjednik Mihail Gorbačov.

Moskva je taj čin prozvala "opasnim", a sam Gorbačov je u nedjelju upozorio da "odustajanje od ovih sporazuma pokazuje nedovoljno mudrosti" i da je riječ od "grešci".

Bolton je u Rusiju stigao u nedjelju, a u Moskvi se sastao s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejom Lavrovom. U ponedjeljak je razgovarao i s ruskim kolegom, glavnim tajnikom odbora za sigurnost Nikolajem Patruševom.

U utorak će o sporazumu možda razgovarati i s predsjednikom Vladimirom Putinom, otkrio je njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov koji je dodao da ruski čelnik želi "pojašnjenja" oko američkih namjera.

Peskov je u ponedjeljak istaknuo kako bi napuštanje sporazuma "učinilo svijet opasnijim", te je odbacio tvrdnje Washingtona da je Moskva kršila taj dogovor i optužio SAD da je to činio.

"SAD su te koje potkopavaju temelje i glavne elemente ovog pakta" svojim sustavima proturaketne obrane i dronovima, kazao je glasnogovornik.

No, Trump je u subotu naglasio kako Rusija već dugo krši sporazum.

"Mi smo ti koji su ostali dio dogovora i poštovali smo ga, no Rusija to nažalost nije činila, pa ćemo ga poništiti i izaći iz njega".

"Rusija je prekršila sporazum. Čini to godinama", kazao je Trump.

Američki predsjednik svoje tvrdnje o ruskom kršenju sporazuma Washington temelji na razvoju ruskog krstarećeg projektila Novator 9M729 dometa 2600 kilometara.

Ovaj spor događa se uoči očekivanog drugog summita između Trumpa i Putina.

Sporazumi o razoružavanju kamen su spoticanja između dviju velesila, a mnoge od njih uskoro bi trebalo obnoviti.

Sporazum o ograničavanju strateškog naoružanja START 2010. prestaje vrijediti 2020., a SAD je raskinuo Antibalistički program iz 1972. još 2002. tvrdeći da mora razviti obranu protiv odmetnutih država kao što su Iran i Sjeverna Koreja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:53