BRITANIJA NAPUŠTA EU

BORIS JOHNSON: 'Izdavat ćemo vize po žurnom postupku za vrhunske znanstvenike, ne postoji ograničenje za globalne talente'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 27.01.2020. u 13:23

Britain's Prime Minister Boris Johnson reacts as he watches Chinese Lions perform, as he hosts a Chinese New Year reception at 10 Downing Street in central London on January 24, 2020. (Photo by Ben STANSALL / AFP)
AFP

Boris Johnson

Velika Britanija će započeti s izdavanjem viza po žurnom postupku za vodeće znanstvenike i istraživače sljedećeg mjeseca kad napusti Europsku uniju, rekao je premijer Boris Johnson u ponedjeljak.

Velika Britanija napušta Europsku uniju u petak, 31. siječnja.

- Dok napuštamo EU želim poslati poruku da je Velika Britanija otvorena za najtalentiranije umove svijeta te je spremna podržati ih kako bi se njihove ideje pretvorile u stvarnost - stoji u priopćenju Borisa Johnsona.

Od 20. veljače postupak dobivanja viza za znanstvenike i istraživače bit će ubrzan, ako dobiju preporuku britanskih institucija.

Ne postoji ograničenje na broj viza koje mogu biti izdane za "globalne talente".

Promjene objavljene u ponedjeljak najavljene su tijekom kampanje za parlamentarne izbore 2019., a zamijenit će sličan sustav koji je do sad vrijedio za zemlje izvan EU-a, ali je bio ograničen na 2 tisuće viza godišnje.

Johnsonova je vlada već predstavila šire reforme imigracijskog sustava, koje će vjerojatno uputiti u parlamentarnu proceduru kroz narednih nekoliko mjeseci.

Bodovnim sustavom pokušat će se smanjiti broj niskokvalificiranih radnika, dok će se omogućiti industriji da zaposli potrebne kvalificirane radnike.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo