PROBLEMI S RS

'BOSNI I HERCEGOVINI PRIJETE ORUŽANI SUKOBI' Dodik prekida suradnju s državnim agencijama, zemlja upada u opasnu krizu

Nova kriza na naslovnicama je svih dnevnih listova u BiH bez obzira iz kojega su entiteta
 Paun Paunović/CROPIX

Bosna i Hercegovina upala je u novu duboku i opasnu krizu koja može imati nesagledive posljedice i gurnuti tu zemlju u nove sukobe, ocjena je većine lokalnih medija koji u petak opširno komentiraju odluke vlasti Republike Srpske da prekinu suradnju sa Sudom i Tužiteljstvom BiH i Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA).

Nova kriza na naslovnicama je svih dnevnih listova u BiH bez obzira iz kojega su entiteta.

"Dodikov udar na državu" i "RS prekida suradnju sa SIPA i pravosudnim institucijama BiH", veliki su naslovi na prvim stranicama koje su donijeli sarajevski "Dnevni avaz" i "Oslobođenje", dok banjolučki provladini dnevni listovi "Nezavisne novine" i "Glas Srpske" na naslovnicama također prenose informacije o prekidu suradnje što su ih dan ranije donijeli vlada i parlament RS.

"Avaz" ističe kako je riječ o eskalaciji sukoba na relaciji Banja Luka-Sarajevo koji traju već mjesecima, a taj list, kao i "Oslobođenje", citiraju izjavu predsjednika RS Milorada Dodika kako je u četvrtak malo nedostajalo da izbije oružani sukob između pripadnika SIPA-e i entitetske policije u Bosanskom Novom tijekom akcije uhićenja petorice bosanskih Srba osumnjičenih za ratne zločine.

Takve izjave, kako sugera "Avaz", opasno posjećaju na podjelu unutar MUP-a BiH 1992. koja je prethodila ratu ali i na tzv. balvan-revoluciju kojom je Milan Martić počeo pobunu protiv Hrvatske.

Slično stajalište dijele i neki političari poput člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je iz službenog posjeta Ankari još u četvrtak poslao upozorenje kako ovakav razvoj događaja BiH može stajati mira.

U prvim analizama odluke Milorada Dodika da do kraja zaoštri odnose u BiH i zaprijeti oružanim obračunima navodi se kako bi u pozadini svega moglo biti nastojanje predsjednika RS da zaštiti svoju vladavinu od mogućeg kaznenog progona zbog kriminala. To je posebice teza na kojoj inzistiraju iz stranaka sa srpskim predznakom, koje su na entitetskoj razini u oporbi.

Oporbene srpske stranke nisu sudjelovale ni na izvanrednoj sjednici parlamenta RS na kojoj su u četvrtak, u Dodikovoj nazočnosti, usvojeni zaključci o prekidu suradnje s državnim pravosudnim i policijskim tijelima.

"Uvjeren sam da je to isključivo motivirano činjenicom da su teške koruptivne afere na pragu rasvjetljavanja", kazao je ministar sigurnosti BiH DRagan Mektić koji je ujedno član vodstva Srpske demokratske stranke (SDS).

Sud BiH: 'Nastavljamo provoditi zakone u Republici Srpskoj!'

Sud Bosne i Hercegovine u petak je najavio kako će nastaviti provoditi zakone koji vrijede u toj zemlji, a vlasti Republike Srpske upozorio je kako će snositi zakonske posljedice ukoliko pokušaju ometati rad pravosudnih i policijskih tijela na državnoj razini i istrage o zločinima za koje su nadležni, dok istodobno čelnik RS Milorad Dodik u petak ublažava retoriku.

Sud BiH je u priopćenju objavljenom u Sarajevu reagirao na odluke što su ih u četvrtak donijeli vlada i parlament RS kojima su najavili prekid suradnje s tim sudom i Tužiteljstvom BiH kao i s Državnom agencijom za istrage i zaštitu (SIPA).

Takva odluka uslijedila je nakon što su pripadnici SIPA-e u Bosanskom Novom uhitili petoricu bosanskih Srba pod sumnjom za ratne zločine i pri tom u potrazi za dokazima pretražili lokalnu policijsku postaju.

"Sud Bosne i Hercegovine nastavlja sve započete aktivnosti u okviru svojih ovlasti bez obzira na odluku Vlade Republike Srpske koja je protivna ustavu Bosne i Hercegovine i predstavlja nepoštivanje države. Kategorički odbijamo ničim argumentirane tvrdnje da je jučerašnja provedba naredbe Suda BiH Državnoj agenciji za istrage i zaštitu bila protivna ustavu i zakonima BiH. Naprotiv, sve što je urađeno u apsolutnoj je suglasnosti sa Zakonom o kaznenom postupku BiH kao i Zakonom o SIPA-i", stoji u priopćenju.

Iz Suda BiH upozoravaju kako su vlasti RS te koje svojim odlukama krše ustav i zakone a posebice to čine nalogom entitetskoj policiji da ubuduće silom spriječi svaki pokušaj ulaska pripadnika SIPA-e u sjedišta nekih od institucija RS.

Iako formalno nije nadređena drugim policijskim agencijama u BiH SIPA-i zakonski pripadaju ovlasti za istraživanje ratnih zločina, terorizma, organiziranog kriminala i korupcije i drugih najtežih kaznenih djela.

Sud BiH istaknuo je kako odluke entitetskih tijela vlasti nemaju nikakva utjecaja na državne intistucije te će one stoga nastaviti raditi kao i do sada, a oni koji ih u tome pokušaju spriječiti snosit će odgovornost za kršenje zakona.

EK upozorila na poštivanje vladavine prava

Predsjednik RS Milorad Dodik koji je u četvrtak prednjačio u ratobornim istupima prijeteći svima da "ne iskušavaju volju RS" u petak je napravio korak unatrag razmjerno pomirljivom izjavom u kojoj je pozvao ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića na dogovor o budućem kooridiniranom djelovanju policijskih agencija.

Iako je ponovio kao policija RS ubuduće "neće dopustiti" upade u sjedišta entitetskih institucija Dodik je novinarima u Banjoj Luci kazao kako mu nije nakana spriječiti bilo kakve istrage pa ni one u kojima bi upravo on mogao biti osumnjičenikom. "Ovo smo poduzeli isključivo radi zaštite RS", kazao je Dodik.

Na odluke vlasti RS u petak je reagirala i Europska komisija. U priopćenju objavljenom u Bruxellesu stoji upozorenje kako odluka RS o prekidu suradnje s Tužiteljstvomi Sudom BiH može ugroziti funkcioniranje pravosuđa i provedbu zakona u BiH.

Europska je komisija istaknula kako se mora poštovati vladavina prava na cijelom teritoriju države, a vlasti u Bosni i Hercegovini pozvala je na suradnju i dijalog.

Na sličan način već u četvrtak reagirali su i Ured Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH (OHR) i veleposlanstva sedam najutjecajnijih zapadnih država čije je sjedište u Sarajevu. Zamjenik visokog predstavnika za BiH Bruce Burton izjavio je u petak kako se ne može dopustiti da tijela vlasti na nižoj razini određuju što će raditi ona na razini države. "Ozbiljno smatramo to pitanje. Naravno da ćemo se konzultiratii s našim partnerima u narednim danima“, kazao je Burton novinarima u Mostaru gdje je boravio u radnom posjetu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:23