VELIKA AKCIJA

BRAZILCI POKRENULI 'OLUJU' PROTIV NARKOMAFIJE Tisuće vojnika i policajaca u akciji protiv banda u favelama Rija, gradom odjekuju pucnjevi

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 05.08.2017. u 15:54

Policemen take up position during an operation against drug dealers in Cidade de Deus slum in Rio de Janeiro, Brazil, July 10, 2017. REUTERS/Ricardo Moraes
REUTERS

Oko 5000 brazilskih vojnika i policajaca u subotu je uz pomoć helikoptera krenulo u akciju protiv naoružanih banda u nekoliko favela Rija de Janeira, izvijestilo je ministarstvo državne sigurnosti istoimene savezne države.

Akcija je uslijedila nakon niza krađa robe iz teretnih kamiona. Zbog sprečavanja većeg nasilja prije tjedan dana u gradu je mobilizirano oko 10.000 ljudi, među kojima je 8500 policajaca.

Operacije su izvedene u nekoliko favela poznatih po žestokom nasilju, onoj u sjevernom dijelu Rija i u faveli u zapadnoj dijelu grada. Izdano je 40 zahtjeva za uhićenjem, rekao je za AFP glasnogovornik ministarstva.

Radio CBN je izvijestio da se u faveli u Linsu čula pucnjava te da je u faveli Sao Joa u sukobu s policijom ubijena jedna osoba. Te dvije favele u kojima u velikoj bijedi živi gotovo četvrtina stanovnika Rija nalazi se u njegovu sjevernom dijelu.

Prije osam dana predsjednik države Michel Temer potpisao je odluku kojom se dopušta "raspoređivanje oružanih snaga u Riju de Janeiru" koje će se ondje suprotstaviti organiziranom kriminalu. Odmah je rasporedio 10.000 vojnika i policajaca.

Subotnja akcija druga je faza mobilizacije vojnih i policijskih snaga u državi koju posljednjih nekoliko tjedana potresaju brojni napadi, nasilje i krađa kamiona.

U prvoj polovini ove godine u Riju je registrirano najviše nasilja od 2009. Po službenim podacima evidentirano je 3457 ubojstava, 15 posto više nego u istom razdoblju 2016.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo