LOCHTE SE IZVUKAO

Brazilska policija zadržala američke plivače koji tvrde da su orobljeni zbog dvojbenih izjava

Gunnar Bentz i Jack Conger ulaze u policijsku postaju u zračnoj luci u Rio de Janeiru
 GLOBO TV / REUTERS

Dva američka plivača, Jack Conger i Gunnar Bentz, privedena su srijedu prilikom pokušaja odlaska iz Brazila te su nekoliko sati proveli na ispitivanju, piše New York Times. Nakon ispitivanja su oba plivača puštena pod uvjetom da pristanu ostati u Brazilu te da pruže dodatne informacije o incidentu koji se zbio prošli četvrtak.

Činjenica da su zadržani na ispitivanju te da su morali pristati ostati u Brazilu tijekom istrage unosi sumnju u istinitost tvrdnji plivača Ryana Lochtea, Congera, Bentza te četvrtog plivača da su ih u Rio de Janeiru jedne večeri tijekom Olimpijskih igara orobili muškarci koji su tvrdili da su policajci.

Priča o toj navodnoj krađi uvelike je naštetila već načetom ugledu Brazila, međutim najnoviji razvoj događaja naljutio je Brazilce koji sumnjaju da su se plivači poslužili reputacijom grada i države kako bi prikrili pravu istinu o toj večeri.

Ryan Lochte, koji se već vratio u Sjedinjene Američke Države, prilikom je gostovanja na jednoj američkoj televizijskoj emisiji u srijedu promijenio određene detalje svoje verzije događaja.

Nakon što je prvo ustvrdio da mu je napadač pištolj prislonio uz čelo, u srijedu je rekao da je pištolj bio 'samo uperen prema njemu'. Lochte je prethodno tvrdio da su napadači, koji su se predstavili kao policija, zaustavili njihov taksi, no u srijedu je rekao da se njihov taksi zaustavio na benzinskoj postaji kako bi mogli otići na WC. Plivač je rekao da su orobljeni na putu nazad do taksija.

Nekonzistentnost u priči Lochte je pripisao 'zbunjenosti uslijed traume' te je naglasio da se smatra žrtvom.

Ovaj je slučaj dao novu dimenziju odnosima američkih i brazilskih snaga sigurnosti. Brazilska je policija američke diplomatske i policijske službenike zadržala na distanci prilikom provođena istrage, a prema pisanju New York Timesa, uhićenja plivača iznenadila su State Department i Američki olimpijski odbor.

Kada su se sumnje u istinitost priče plivača prvi puta pojavile, brazilski je sudac izdao naredbu da se Lochte i Jimmy Feigen, četvrti plivač uključen u incident, budu zadržani u Brazilu, no Lochte je u tom trenutku već bio napustio zemlju. Conger i Bentz su nešto prije planiranog leta privedeni, a glasnogovornik Američkog olimpijskog odbora nije komentirao zašto im je dopušteno ukrcati se na let kada je na snazi bila naredba da ih se zadrži u Rio de Janeiru.

Istražitelji naime nisu pronašli dokaze koji bi potvrdili tvrdnje američkih plivača o tome da su orobljeni te su im shodno tome oduzete putovnice. 'Prilikom povratka u Olimpijsko selo može se vidjeti da se navodne žrtve vraćaju bez znakova fizičke i psihičke boli. Čak se može vidjeti i da se međusobno šale', ustvrdila je sutkinja Keyla Blanc de Cnop, referirajući se na video snimku povratka plivača u Selo.

Lochteov odvjetnik Jeff Ostrow opovrgnuo je tvrdnje da su njegov klijent i drugi plivači izmislili incident te je dodao da je to plod brazilske želje da se skrene pažnja s problema u Rio de Janeiru.

No, sumnje u točnost tvrdnji plivača i dalje postoje.

Lochte je prilikom gostovanja na američkoj televiziji rekao da su mu napadači uzeli novac i novčanik, ali da nisu uzeli njegovu akreditaciju i mobitel. Prema lokalnim medijima, Feigen i Lochte su brazilskim istražiteljima rekli da su napustili tulum u Club Franceu oko četiri ujutro, no video kamere pokazuju da su plivači klub napustili u 5:50, otprilike sat vremena prije nego što su se vratili u Olimpijsko selo.

Nadalje, plivači su rekli da su bili pod utjecajem alkohola kada su otišli s tuluma te se nisu mogli sjetiti koje je boje bio taksi kojim su se vozili i gdje su točno napadnuti. Istražitelji nisu uspjeli locirati taksistu koji ih je odvezao u Selo.

André Buonora, tužitelj iz Rija, rekao je da bi plivači mogli biti optuženi za lažno svjedočenje ako se ispostavi da njihova verzija događaja ne odgovara istini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 07:12