U IŠČEKIVANJU PONEDJELJKA

BRITANSKA PREMIJERKA MORA PARLAMENTU PREDOČITI NOVI PRIJEDLOG IZLASKA IZ EU Ne bude li Brexita do 2. srpnja, Britanija mora održati europske izbore

 REUTERS

Europska unija odredila je Velikoj Britaniji da mora održati izbore za Europski parlament ako se Brexit ne ostvari do 2. srpnja. To znači da, ako je još članica EU u svibnju kada se održavaju izbori za parlament, ona ih mora održati i izabrati svoje predstavnike.

Time je konačno razriješeno pitanje koje se otvorilo u vezi s mogućim produljenjem trajanja Članka 50 Europskog sporazuma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz članstva.

Inače, Britaniji rok za izlazak iz EU istječe 29. ožujka, ali se zbog nedavnog poraza Therese May u britanskom Parlamentu, u kojem je odbijen njezin sporazum o povlačenju, to možda pomakne. Pretpostavlja se da bi London mogao tražiti još vremena u kojem će moći pregovarati o statusu i uvjetima izlaska. Glasnogovornik Europske komisije Margaritis Schinas rekao je da Europska unija u ovom trenutku nije zaprimila zahtjev iz Londona u kojem se traži produljenje roka izlaska i stoga je razgovor o takvoj situaciji samo teoretski moguć.

Štitimo sporazum

- Imamo legalno sastavljen Europski parlament koji zahtijeva direktno izabrane zastupnike iz svih članica najkasnije do prvog dana zasjedanja novog Parlamenta, a to je 2. srpnja - rekao je Schinas. - Ovo je pravna situacija. Mi kao zaštitnici sporazuma radije bismo da ostanemo unutar pravno određenog rješenja - dodao je Schinas.

Međutim, pravna služba Europskog parlamenta malo je drugačijeg mišljenja. Odvjetnici Europskog parlamenta smatraju da Britanija ipak neće trebati izabrati svoje predstavnike, čak i ako u trenutku izbora i dalje bude članica EU.

- Pravna služba smatra da bi Europsko vijeće moglo pravomoćno donijeti odluku koja bi sadržavala scenarij za sastav parlamenta bez predviđenih mjesta za Ujedinjeno kraljevstvo ako ta članica formalno ne izađe iz Unije u trenutku usvajanja ove odluke - predviđaju pravnici. To bi značilo da legalnost sljedećih parlamentarnih izbora neće biti dovedena u pitanje čak i ako Britanija ne organizira izbore iako je to njezina pravna obaveza. - Na Europski parlament i mogućnost valjanog sastava neće utjecati nemogućnost Ujedinjenog Kraljevstva da održi izbore - objašnjavaju pravnici.

I dok u Bruxellesu traju pravna prepucavanja, na Otoku se i dalje bave supstancijalnim pitanjem: hoće li plan B, koji bi premijerka May trebala predočiti Parlamentu u ponedjeljak, moći dobiti podršku većine zastupnika.

May se našla pod snažnim udarom jer su je ministri izvijestili da bi moglo doći do masovnog davanja ostavke ako se zastupnicima onemogući da zaustave Brexit bez sporazuma. Odbacivanje Brexita bez sporazuma kao opcije uvjet je koji je lider laburista Jeremy Corbyn postavio da bi njegova stranka podržala prijedlog vlade.

Plemenske politike

May se našla u neugodnoj situaciji jer je čak 20 ministara najavilo moguću ostavku, a posljedica bi mogao biti pad vlade. S druge strane, i Corbyn je pod pritiskom jer su vodeći članovi njegove stranke odlučili da će sami razgovarati s ministrima o sporazumu o izlasku iz EU, što se izravno protivi njegovoj odluci da se ne ide u pregovore s vladom. Pobunjeni su mu zastupnici rekli da se prestane igrati “plemenske politike” te da odbaci “crvene linije”. Stoga se čini da Brexit polagano ulazi u mirnije vode i da se uskoro može očekivati prihvaćanje sporazuma u Parlamentu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 19:31