NEJASNA SITUACIJA

BRITANSKI DOKTORI ZABRINUTI Uočili slučajeve djece s neuobičajenim, krajnje ozbiljnim upalnim simptomima, ispituju ima li to veze s koronom

 
 Tolga AKMEN / AFP

Britanske zdravstvene vlasti zabrinute su jer se u ustanovama u Londonu, ali i diljem zemlje, liječe djeca s neobičnim simptomima. Neka od njih imaju upale brojnih organa, dok neka pokazuju simptome nalik gripi. Neobično je što je samo dio njih pozitivan na novi koronavirus.

Trenutno je nejasno koliko djece ima ove zdravstvene probleme, no vlasti tvrde da je riječ o manjem broju slučajeva.

Liječnici obiteljske medicine prva upozorenja izdali su svojim kolegama, ustvrdivši kako raste zabrinutost o novoj bolesti.

Upozorenje koje je izdano liječnicima u Sjevernom Londonu kazuje kako raste broj malih pacijenata s upalnim simptomima koji bi mogli, ali ne moraju, biti povezani s pandemijom.

- Moguća je dosad nepoznata infekcija - javlja BBC.

Mnogi mali pacijenti zapadaju u stanje nalik toksičnom šoku. Razvijaju visoku tjelesnu temperaturu, nizak krvni tlak kao i osip te probleme s disanjem. Neki imaju i gastrointestinalne probleme - povraćaju, boli ih želudac ili imaju proljev. Među simptomima su i neki vrlo ozbiljni poput upale srca ili neočekivanih rezultata krvne slike. Prema tvrdnjama stručnjaka, to su jasni znaci da se tijelo bori sa infekcijom. I da u toj borbi ne uspijeva.

Medicinari diljem svijeta govore kako su djeca otpornija na COVID-19 od ostatka populacije. Što se onda događa?, pita BBC.

Doktorica Nazima Pathan, konzultantica u Intenzivnoj pedijatrijskoj njezi u Cambridgeu, kaže kako njezini kolege u Španjolskoj i Italiji prijavljuju slične slučajeve.

- Neka djeca došla su u stanju septičkog šoka. Imaju osip, bolesna su, imaju simptome koje bismo navikli gledati u stanju toksičkog šoka ili Kawasaki bolesti koja pogađa srce i krvožilni sustav. Čini se da su djeca ipak otpornija na ozbiljne bolesti pluća kao i na koronavirus jer ih je na intenzivnoj njezi vrlo malo - poručuje.

Lokalne javnodrastvene vlasti dosad su zabilježile dvadesetak slučajeva. Istraga se nastavlja. Roditelje se poziva da u slučaju pojave bilo kakvih simptoma kod djece nazovu interventne brojeve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:31