DRAMA U WASHINGTONU

BROJI LI DONALD TRUMP POSLJEDNJE DANE U BIJELOJ KUĆI Bivši državni tužitelj u velikoj analizi nabrojao sve dokaze protiv predsjednika SAD-a

 
 Reuters

New York Times u četvrtak je objavio eksplozivnu vijest kako je američki predsjednik Donald Trump u lipnju htio otpustiti Roberta Muellera, specijalnog istražitelja koji se bavi mogućim ruskim uplitanjem u američke izbore u 2016. godini. Trump je bio odlučan u nakani da se riješi čovjeka koji mu već neko vrijeme zadaje glavobolju, ali od toga je odustao nakon što je njegov savjetnik Don McGahn zaprijetio da će u tom slučaju dati ostavku.

Trumpov izgovor da se riješi Muellera temeljio se na sukobu interesa posebnog istražitelja. Navodno je povezan s odvjetničkom tvrtkom koja zastupa Trumpova zeta, bio je član Trumpovog golf kluba, a predsjednika je zabrinjavao i intervju koji je vodio s Muellerom oko položaja čelnika FBI-a.

Na koncu je Trump dignuo ruke od svega i pristao razgovarati s Muellerom. Štoviše, izjavio je da želi razgovarati što prije.

Upravo je ovaj slučaj poslužio bivšem državnom tužitelju i danas novinaru Politica Renatu Mariottiju da analizira cijelu situaciju i da zaključi da slučaj protiv Donalda Trumpa i njegove opstrukcije pravde se bliži kraju i da je predsjednik SAD-a u sve težoj situaciji. Možda čak i odbrojava posljednje dane u Bijeloj kući...

Mariotti je sada sto posto uvjeren da će Mueller presuditi da je Trump pokušao ometati istragu, ali naglašava da nije uvijek tako mislio. Pogotovo u lipnju prošle godine kada je bivši direktor FBI-a James Comey svjedočio pred senatskim odborom.

- Kad se uzme u obzir što smo sve danas čuli, mislim da bi tužitelj mogao izgraditi slučaj protiv običnog građanina, ali ako misli s ovim srušiti predsjednika... To je nemoguće! - rekao je tada Mariotti za New York Times. Kaže da je bio sumnjičav da Mueller ovaj slučaj može privesti kraju iz jednostavnog razloga što je mislio da je Trump premoćan.

- Kao prvo, Trump je bez problema otpustio Comeyja. Kao drugo, čak i da pretpostavimo da će u Senatu, koji u slučaju opstrukcije pravde 'glumi' porotu, povjeruju svjedočenju bivšem direktoru FBI-a, teško je očekivati da će zaključiti da je Trump postupio nezakonito žicajući Comeyja da odustane od istrage. Naime, utjecanje na istrage FBI-a je nezakonito samo u slučaju koruptivnih intencija, a to se bez pravih dokaza ne može utvrditi - napisao je stručnjak za američko pravo.

Međutim, već tada mnogi su govorili da je već Trump ponudio konkretan dokaz da je pokušao opstruirati istragu. Naime, novinaru NBC-a Lesteru Holdu bez dlake na jeziku je rekao da će dati otkaz Comeyu i da je tome razlog činjenica da cijelo vrijeme razmišlja o 'ruskoj stvari'. Međutim, odmah poslije uslijedio je Trumpov komentar koji sugerira da misli da je cijela ova istraga lažna i beznačajna. Ipak, namjera je bila i više nego jasna, a Muelleru bi ovaj slučaj mogao sjajno poslužiti da dokaže namjeru okrivljenika.

Mariotti je ponudio još jedan slučaj koji nedvojbeno utvrđuje da Trumpova namjera da opstruira pravdu nije strana. Prošle godine je predsjednik, piše Washington Post, pitao državnog odvjetnika Jeffa Sessionsa može li odustati od kaznenog progona protiv bivšeg šerifa Josepha Arpaioja. Sessions je rekao Trump da to ne smije napraviti, a ovaj mu je odgovorio - nema problema, onda ću ga pomilovati kad ga osudite. To je na kraju i napravio.

Što sve to govori? Mueller bez problema može zaključiti da je Trump spreman pobijati istrage koje se vode protiv njegovih prijatelja.

I to nije sve... U ožujku, dva mjeseca prije nego što je otpušten Comey, Trump je naredio savjetniku Don McGhanu da nagovori Sessionsa da se ne izuzme iz ruske istrage. Njegova misija završila je neuspješno, a Trump je, piše New York Times, potpuno podivljao jer je smatrao da je zadaća Sessionsa bila da podmetne leđa i spasi ga.

- Svi državni odvjetnici to su radili prethodnim predsjednicima - galamio je Trump.

U analizi Politica navodi se da je to bio neobičan zahtjev Trumpa koji sugerira da je htio od Sessionsa da utječe na istragu, pa čak je možda i 'ubije'. Trump je optužio Sessionsa da nije lojalan prema njemu, a kad se uzme u obzir da je Comey tvrdio da je predsjednik od njega tražio lojalnost, Mueller vrlo lako može zaključiti da je Trumpov bijes proizašao iz straha da će se voditi istraga protiv njega.

Nakon što je Comey otpušten, na mjesto direktora FBI-a privremeno je postavljen Andrew McCabe. Njegov prvi posjet Bijeloj kući bio je, u najmanju ruku, neugodan. Prvo pitanje Trumpa bilo je:

- Za koga si glasao, za mene ili Hillary?

Odgovor na to pitanje Trump nije dobio, ali poslije se žalio osoblju da je McCabe demokrat i da će stati na Comeyjevu stranu i potvrditi njegovo svjedočenje i 'priču o lojalnosti'. Kada je na čelo FBI-a konačno stigao Christopher Wray, prvi Trumpov zahtjev bio je da se otpusti McCabe. Nije prošlo, Wray je zaprijetio ostavkom.

Tu je priča s vd. direktorom FBI-a završila, ali zato bi Muelleru mogla poslužiti kao sjajan dokaz kako je Trump htio potkopati istragu tako da je prvo tražio lojalnost od McCabe, a kada mu je ovaj to nije mogao garantirati, predsjednik ga je htio jednostavno - otpustiti.

Je li ovo dosta dokaza da je Trump pokušao ometati istragu? Mariotti tvrdi da toga ima još! U kolovozu je, naime, Trump zvao senatora Thoma Tillisa i požalio mu se kako je jako nesretan zbog njegove suradnje s demokratskim senatorom Chrisom Coonsom. Naime, dvojac je radio na izradi zakona koji su trebali zaštiti specijalnog istražitelja Muellera od smjene. Prijedlog zakona nije prošao, jer je većina u Senatu zaključila kako nema potrebe zaštiti Muellera. Međutim, nakon nove vijesti da je Trump htio najuriti vođu istrage, ispada da su ljudi stvarno znali da se nešto sprema.

Na kraju analize naglašava se da je posljednja vijest o Trumpovoj namjeri da otpusti Muellera možda ključni dokaz u namjeri da predsjednik ometa istragu. Ipak, ključan će biti razgovor Trumpa s Muellerom. Istražitelj ima punu torbu dokaza, a Trump je pokazao nedostatak discipline u takvim razgovorima. Kako god završilo, posljednju riječ će imati Kongres.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 15:03