MUČKI NAPAD

BUKNULA VATRA U PRVOJ DŽAMIJI ZA HOMOSEKSUALCE 'Taj je požar zločinačko djelo na prvi dan Kurban bajrama'

Požar je noću na subotu oštetitio prvu džamiju u Južnoj Africi namijenjenu homoseksualcima niti mjesec dana od otvaranja te ustanove otvorene i kršćanima, a policija je najavila istragu.

"Taj je požar zločinačko djelo", rekao je utemeljitelj "Otvorene džamije" Taj Hargey, teolog iz Južnoafričke Republike i direktor Centra za obrazovanje muslimana u Oxfordu.

Požar je podmetnut naftom i benzinom, rekao je Hargey i ustvrdio da su neidentificirane počinitelje snimile nadzorne kamere.

Džamija koja osim heteroseksualnih vjernika prima i homoseksualce, ali i kršćane te promiče jednakost muškaraca i žena otvorena je u rujnu, unatoč otrovnim kritikama i prijetnjama nasiljem. Već nekoliko dana nakon otvorenja predstavnici gradskih vlasti upozorili su da bi džamija mogla biti zatvorena zbog nepoštivanja gradskih propisa.

Taj Hargey, inače ogorčen požarom na prvi dan Kurban bajrama, svoju je "otvorenu džamiju" opisao kao "vjersku revoluciju" koja slijedi put južnoafričkog borca protiv apartheida Nelsona Mandele koji je 1994. preuzeo vlast nakon deseteljeća rasističkog režima.

Južnoafrička Republika ima 737.000 muslimana ili 1,5 posto stanovništva, prema statističkim podacima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:25