OBRANA UDVARANJA

Catherine Deneuve ispričala se žrtvama seksualnog zlostavljanja

 Profimedia, Abaca

Francuska glumica Catherine Deneuve, potpisnica pamfleta o "slobodi 'udvaranja'" koje je izazvalo žestoku polemiku u Francuskoj kao i u inozemstvu, rekla je da preuzima odgovornost za taj tekst istodobno se ispričavajući "jedino" žrtvama seksualnog uznemiravanja.

- Pozdravljam bratski sve žrtve groznih djela koje su se mogle osjećati napadnutima tim pismom objavljenim u Le Mondeu, njima i samo njima, se ispričavam, piše glumica u pismu koje je objavio dnevnik Liberation na internet stranici.

Pismo objavljeno u utorak u Le Mondeu brani "slobodu 'udvaranja'" muškaraca, ocjenjujući je "neophodnom za seksualnu slobodu", suprotno pokretu rođenom iz afere Weinstein. Iako je tekst potpisalo stotinjak žena, kritike su prvenstveno upućene najslavnijoj među potpisnicama.

- Catherine Deneuve i ostale francuske žene pripovijedaju svijetu kako ih je prikrivena mržnja prema ženama lobotomizirala do točke s koje nema povratka, kazala je glumica Asia Argento koja je optužila američkog producenta Harveyja Weinsteina za silovanje.

- Doista sam potpisala peticiju. Da, volim slobodu. Ne volim tu karakteristiku našeg doba u kojem svatko misli da ima pravo suditi i osuđivati, objašnjava Catherine Deneuve koja govori prvi put nakon objave pisma.

Prije tog pamfleta, glumica je već na sebe navukla bijes feministica podržavši Romana Polanskog, optuženog za silovanje.

U Francuskoj su pamflet kritizirale feminističke aktivistice i politički dužnosnici.

Le Monde je također opravdao proteklog vikenda objavljivanje pamfleta u ime "obrane pluralizma ideja".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 11:00