TEŽAK ZADATAK

ČEKA GA IZVJEŠTAJ O VATIKANU KOJI JE BENEDIKT VIDIO I - ODSTUPIO Papa staje na krajmoćnim crkvenim birokratima?

 AFP

Ni iskusnom vatikanskom igraču ne bi bilo jednostavno upravljati klerom, sa svim njegovim slojevima, kardinalima, nadbiskupima, svećenicima, đakonima, strujama, lobijima i pripadnicima koji izazivaju crkvenu hijerarhiju ili, u najgorem slučaju, izazivaju skandale koji su, poput onih sa seksualnim zlostavljanjem djece i pronevjerom milijuna kroz vatikansku banku, desetkovali povjerenje vjernika u Crkvu.

Papa Franjo imat će težak zadatak jer njegovo je iskustvo u Vatikanskim koridorima moći neznatno.

Najgora kazna s neba

A došao je na čelo organizacije tako podijeljenje i ogrezle u borbu za moć i profit da je papa Benedikt XVI ., kad je vidio izvještaj o stanju u Vatikanu koji je naručio nakon afere Vatileaks, zapovjedio da ga ne smije vidjeti nitko osim dva njegova autora a zatim odstupio.

Izvještaj je bio zaključan u sefu do izbora novog pape. A novi papa Franjo, čini se, ne samo da se neće pokazati nevješt u sređivanju stanja u Vatikanu, već bi, kako pišu američki liberalni komentatori, mogao biti “najgore što se dogodilo” korumpiranom crkvenom establishmentu.

Prekaljen na argentinskoj političkoj sceni, papa Franjo u Vatikanu je bio poznat po golemim administrativnim sposobnostima, leadershipu i preziranju svećenika slabih na raskoš i luksuz.

Kad se kao novi papa pojavio pred vjernicima, odbio je stati na podest koji bi ga izdignuo iznad kardinala.

Ni skromni ni ponizni?

Ali cijelom je kleru poslao nedvosmislenu poruku da će tražiti poštovanje hijerarhije, skromnost i poniznost. Društvene mreže preplavile su priče o njegovu skromnom životu u Buenos Airesu. U Vatikanu je odbio kardinalsku limuzinu koja mu pripada po službenoj dužnosti i zatražio da ga umjesto u neku od crkvenih palača smjeste u običan mali stan, odakle je išao na posao javnim prijevozom, upravo kao u Argentini.

Takav stav novog pape suočit će se s Kurijom, moćnom vatikanskom birokracijom koja broji 4000 ljudi i iz koje je posljednjih godina krenuo znatan broj skandala koji su potkopali ugled Crkve. Kardinali članovi Kurije obično imaju prednost kao kandidati za papu. Ali na ovoj konklavi, pisali su vatikanski dopisnici, htjelo se upravo suprotno, odabrati osobu koja ne dolazi iz Kurije i koja će biti simbol tranzicije k novom poretku u kojemu će pripadnost staroj birokraciji biti ograničavajući faktor, a ne prednost. Reforma Kurije uvijek je među temama koje dijele kardinale, s jedne strane su oni koji rade u Rimu.

Izbor na djelu

Mnogi kardinali na ovoj su konklavi htjeli papu velikih administrativnih vještina, koji će početi borbu s korupcijom i zloporabom u Kuriji. Sad bismo ga trebali vidjeti na djelu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:52