ANTONIO GUTERRES

ČELNIK UN-a ŠOKIRAN NAKON POSJETA IZBJEGLIČKOM KAMPU S ROHINDŽAMA 'Čuo sam nešto nezamislivo, srce mi se slomilo, ovo je nešto najtragičnije...'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 02.07.2018. u 19:55

June 6, 2018 - Cox'S Bazar, Cox's Bazar, Bangladesh - Rohingya women including Razu(no last name) wait several hours to register their infants at a UN station in Kutupalong. This is a necessary step for the mothers to be able to obtain food rations and other needs.On June 6, 2018, in the Rohingya camps south of Cox's Bazar, preparations are made in anticipation of the heavy rains of the monsoon season., Image: 374025097, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Zuma Press - News
Profimedia, Zuma Press - News

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres poručio je u ponedjeljak da međunarodna zajednica mora pomoći manjini Rohindža od čijih je pripadnika, koji su pred nasiljem iz Mjanmara izbjegli u Bangladeš, čuo svjedočanstva o "nezamislivim opisima ubojstava i silovanja".

Međunarodna zajednica mora pomoći stotinama tisuća Rohindža koji žive u prenapučenim kampovima u Bangladešu nakon bijega pred silovitim sukobima u susjednom Mjanmaru, tvitao je Guteress nakon posjeta izbjegličkim kampovima u jugoistočnom Bangladešu.

"Ništa me nije moglo pripremiti za ovoliko patnje koju sam vidio danas u Cox's Bazaru. Čuo sam nezamislive priče od pripadnika Rohindža koje će mi se zauvijek urezati u pamćenje", kazao je glavni tajnik UN-a.

Izbjegličke logore Guterres je posjetio zajedno s predsjednikom Svjetske banke Jim Yong Kimom.

Guterres je tvitao i da Rohindže žele "pravdu i siguran povratak svojim domovima".

U Bangladeš je otputovao kako bi se sastao s izbjeglicama koji od UN-a traže zaštitu zbog masovnog kršenja njihovih ljudskih prava u Mjanmaru.

Na konferenciji za novinare prvi čovjek UN-a je kazao da izbjeglice žive u užasnim uvjetima u izbjegličkim kampovima, no istodobno je pohvalio vladu Bangladeša za odnos prema njima.

"Nemoguće je posjetiti sve te kampove, a da vam se srce ne slomi. Ovo je vjerojatno jedna od najtragičnijih priča povezanih sa sustavnim kršenjem ljudskih prava", kazao je Guterres.

Od 25. kolovoza prošle godine, kada su mjanmarski pobunjenici izveli niz napada na tridesetak objekata sigurnosnih snaga, iz Mjanmara je izbjeglo oko 700.000 Rohindža. Pritom je nekoliko stotina ljudi smrtno stradalo, a brojne žene su silovane.

Odgovor snaga Mjanmara koji je slijedio, dužnosnici UN-a i SAD-a ocijenili su "etničkim čišćenjem" te optužili pripadnike vladinih snaga za ubojstva, silovanja, mučenja i spaljivanje kuća pripadnika muslimanske manjine.

Bangladeš je utočište Rohindžama već desetljećima. Mnogi su prisilno domove napuštali u više navrata: sedamdesetih i devedesetih godina, a dio ih je otišao 2012. godine.

"U svijetu u kojemu je danas toliko puno granica zatvoreno, narod i vlada Bangladeša svoje su otvorili, primivši braću i sestre koji su iz Mjanmara pobjegli pred strašnim događajima", kazao je Guterres nakon jučerašnjeg sastanka s premijerkom Šeikom Hasinom.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo