OPSKRBA ENERGENTIMA

ČEŠKI PREMIJER ANDREJ BABIŠ 'Moramo graditi nuklearne elektrane, čak i ako budemo prisiljeni prekršiti europske zakone'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 17.10.2019. u 13:44

Czech Finance Minister Andrej Babis addresses a parliamentary session in Prague, Czech Republic, May 10, 2017. REUTERS/David W Cerny
REUTERS

 

PRAG - Sigurna opskrba energentima prioritet je za Češku i treba graditi nove nuklearne elektrane, pa i po cijenu kršenja europskih zakona, izjavio je premijer Andrej Babiš, prema izvješćima čeških medija.

"Moramo to napraviti, čak i ako budemo prisiljeni prekršiti europske zakone", izjavio je češki premijer u srijedu parlamentarnim zastupnicima u Pragu, prema izvješću novinske agencije ČTK.

Sigurnost opskrbe energijom prioritet je za Češku, dodao je Babiš, pri čemu nije bilo jasno misli li pod europskim propisima na procjenu utjecaja na okoliš, državnu pomoć ili nešto drugo.

Gradnja novih nuklearki trebala je već početi, dodao je. "Prespavali smo dobar dio vremena kada je u pitanju nuklearna energija."

Češka i dalje koristi nuklearnu energiju u proizvodnji struje i vlada namjerava do 2040. povećati udio tog izvora u energetskoj mješavini za 50 posto.

Njemačka je u više navrata kritizirala zastarjele nuklearne elektrane u susjednoj zemlji, tvrdeći da nisu sigurne. Predsjedateljica odbora za okoliš u njemačkom Bundestagu, zastupnica Zelenih Sylvia Kotting-Uhl oštro je reagirala na riječi češkog premijera.

Šokantno je da čelnik vlade članice EU-a otvoreno najavljuje kršenje zakona, kazala je Kotting-Uhl, pozivajući vladu u Berlinu da se suprotstavi gradnji novih nuklearnih elektrana u Češkoj budući da bi predstavljale prijetnju za Njemačku i Europu.

Češka ima dvije nuklearne elektrane, u Temelinu i u Dukovanyju. Temelin je od granice s Njemačkom i Austrijom udaljen samo nekih šezdesetak kilometara.

U anketi provedenoj u Češkoj 2015. godine samo je devet posto ispitanika reklo da se jako boje nuklearne energije. Njih 24 posto iskazalo je osrednji strah a čak 63 posto strahuje malo ili uopće ne strahuje od nuklearne energije.

Ključni su kandidati za gradnju novih nuklearki u Češkoj južnokorejska tvrtka KHNP i ruski Rosatom, navodi dpa.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo