ŠESTA ŽRTVA U ČETIRI MJESECA

ČETVEROGODIŠNJE DIJETE IZ SRBIJE UMRLO OD OSPICA 'Dječak nije bio cijepljen, zakompliciralo se, na respiratoru je proveo četiri tjedna...'

Ilustracija
 HANZA MEDIA / Profimedia

Četverogodišnji dječak iz Vranjske Banje šesta je žrtva ospica u Srbiji u posljednjih četiri i pol mjeseca, potvrdio je u petak Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut".

Dijete je preminulo u Kliničkom centru (KC) u Nišu i nije bilo cijepljeno, zaraza morbilama je laboratorijski potvrđena, a u kliničkom razvoju uslijedila je teška upala pluća.

Direktor KC u Nišu Zoran Radovanović potvrdio je da dijete nije bilo cijepljeno te da je na respiratoru provelo četiri tjedna.

Radovanović upozorava da je i ovaj smrtni slučaj "posljedica kampanje koju su vodili nestručni i nekompetentni ljudi".

"I zato se događaju ovakve stvari", rekao je dr Radovanović za Radio-televiziju Srbije.

U Srbiji i u općinama s većinskim srpskim stanovništvom na Kosovu za posljednjih pet i pol mjeseci, od listopada do danas, od ospica je, prema službenim podacima instituta "Dr Milan Jovanović Batut", oboljelo je 2.896 osoba, a u Institutu za imunologiju i virusologiju "Torlak" laboratorijski je potvrđeno 1.448 slučajeva zaraze morbilama.

Najveći broj zaraženih je u dobi do pet godina ili stariji od 30 godina, a u 94 posto slučajeva pacijenti prethodno nisu bili cijepljeni, nepotpuno su cijepljeni ili je njihov status nepoznat.

Najčešće teške komplikacije su upale mozga i pluća.

Jedna od šestero dosad preminulih osoba je medicinski djelatnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 22:39