PO TREĆI PUT

ČLANSTVO KOSOVA U INTERPOLU OPET ODBIJENO Priština isti tren osudila oštru kampanju Srbije koja je rezultirala negativnim ishodom glasovanja

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 20.11.2018. u 14:36

U.S. delegates attend the 86th INTERPOL General Assembly at Beijing National Convention Center in Beijing, China September 27, 2017. REUTERS/Jason Lee - RC1B31D13770
REUTERS

 

Opća skupština Interpola je na sastanku u Dubaiju u utorak ponovo odbila zahtjev za članstvom Kosova, javlja AFP i dodaje da je Priština isti tren osudila "oštru kampanju" Srbije koja je rezultirala negativnim ishodom glasovanja.

Ovo je treći put od 2015. da je odbijena kandidatura Kosova te je Priština u priopćenju izrazila "duboko razočaranje" i neuspjeh pripisala nesmiljenoj kampanji susjedne Srbije protiv kandidature koja je "tehničke, a ne političke prirode". Za kosovsku vladu to je još jedan "dokaz da se Beograd protivi Kosovu i normalizaciji odnosa" s Prištinom.

Odluka o članstvu se u Interpolu donosi dvotrećinskom većinom. Na istom skupu u članstvo su primljeni Kiribati i Vanuatu.

Kosovo je do sada priznalo 115 zemalja, no zbog veta Rusije i Kine još uvijek nije član UN-a, iako je ta mlada država primljena u više međunarodnih institucija poput Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), Svjetske banke i Međunarodnog Olimpijskog odbora (IOC).

Srbija slavi glasovanje u Interpolu kao pobjedu protiv Kosova

Odluku većine članica Opće skupštine Interpola da Kosovo ne prime u tu organizaciju najviši dužnosnici Srbije ocijenili su u utorak kao diplomatsku pobjedu Beograda i uspjeh u borbi sa stajalištima moćnih zemalja svijeta koje su bile na strani Prištine.

Srbijanski šef države Aleksandar Vučić izjavio je na izvanrednoj tiskovnoj konferenciji kako je "ponosan na borbu Srbije, koja se uspjela izboriti protiv najmoćnijih sila svijeta" i "pokazala koliko je vrijedno čuvati svoju slobodu, integritet i neovisnost", dok je šef diplomacije Ivica Dačić ishod glasovanja nazvao "debaklom" koji je doživjela politika Prištine.

Vučić i Dačić održali su zajedničku tiskovnu konferenciju nakon što je iz Dubaija stigla vijest da Kosovo ni nakon četvrtog pokušaja za posljednjih osam godina nije uspjelo dobiti dvotrećinsku potporu država članica Interpola za prijem u tu međunarodnu policijsku organizaciju.

Vučić je poručio kako se na današnju odluku ne smije reagirati euforično, ocijenivši da Srbija, premda "mala ali prkosna zemlja", svoju buduću politiku "ne treba temeljiti na inatu, već na racionalnom pristupu" i težnjama ka kompromisu.

Vučić je najavio da će Srbija surađivati i sa zemljama koje su glasovale za prijem Kosova u Interpol te naveo da prilikom glasanja "nije bilo ni blizu dvije trećine" potrebnih glasova.

On je pozvao vlasti u Prištini da ukinu porez na robu iz Srbije i naglasio kako ne želi da Priština neuspjeh u Interpolu shvati kao debakl, kako ga je ocijenio šef diplomacije Ivica Dačić, "već kao otrežnjenje".

"Želim da dožive kao malo otrežnjenje i da razumiju da svijet nije unipolaran, da je rješenje u razgovoru i dogovoru s Beogradom, a ne u tome što će netko Srbiji nametati rješenje", rekao je Vučić inzistirajući da "Srbija nije zemlja koju je lako uniziti, pobijediti i pregaziti".

Želim vjerovati da će ovo biti jasan poziv svima u Europi i svijetu da razumiju kako se stvari ne rješavaju jednostranim pritiscima, već da pokušamo stvari rješavati dogovorom i razgovorom, rekao je Vučić.

Srbijanski šef diplomacije rekao je kako on "ne mora biti suzdržan", a ishod glasovanja u Dubaiju nazvao je "velikom pobjedom Srbije i srpskog naroda" koja pokazuje "da se bez dogovora sa Srbijom ne može ništa uraditi".

"Što se mene tiče - oni su doživjeli debakl", rekao je Dačić na zajedničkoj konferenciji sa srbijanskim predsjednikom.

Dačić je ocijenio da je Kosovo "na silu" pokušalo ući i u UNESCO smatrajući kako je "dovoljno da velike sile napišu zahtjeve" te da će "ostale zemlje to bez pogovora prihvatiti".

Po Dačićevu prebrojavanju, Kosovu je od 192 zemlje članice nedostajalo 36 glasova da bi postalo članicom Interpola.

 

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo