NAPAD U LONDONU

Corbyn traži ostavku May jer je otpustila previše policajaca

 REUTERS

Ako Jeremy Corbyn sadašnji dom u svom voljenom londonskom kvartu Islington zamijeni adresom Downing Street 10, doći će do vidljivih promjena, i to ne samo u političkom smislu.

Za početak, lider laburista sa zidova će skinuti djela poznatih britanskih umjetnika kao što su Lucian Freud i Tracey Emin te ih zamijeniti apstraktnim slikama Bosha, odnosno malo poznatog londonskog umjetnika Roya Appletona, poput one naslovljene “Žuta crvena narančasta” koju je kupio u jednom humanitarnom dućanu u Londonu. Osim toga, rezidencijalni mačak Larry dobit će društvo - Corbynova mačka imena El Gato.

Samo četiri posto

Detalji planova za njegov život u Downing Streetu, koje je u nedjelju podijelio s čitateljima Sunday Timesa, još prije nekoliko dana činili bi se neprimjereni. S 20 bodova koliko su torijevci vodili ispred laburista, ideja Jeremyja Corbyna na mjestu premijera Ujedinjenog Kraljevstva činila se, najblaže rečeno, smiješnom.

No, više joj se ne smiju ni najokorjeliji torijevci. Prema posljednjim anketama agencije YouGove, prednost koju konzervativci imaju ispred laburista iznosi četiri posto, što je kontroverznom predsjedniku laburista dalo krila.

U ovom izbornom tjednu Corbyn se nada privući i dio skupine od tri milijuna glasača koja se prijavila na prijevremenim izborima, od kojih je čak 70 posto mlađe od 35 godina, što je dobna skupina koja tradicionalno podržava laburiste i ima sluha za buntovne socijalističke stavove Jeremyja Corbyna.

Otkad su provedene posljednje ankete, Ujedinjeno Kraljevstvo postalo je žrtva još jednog terorističkog napada - nakon Westminstera i potom Manchestera prije samo dva tjedna, napad na London Bridge i obližnji Borough Market treći je teroristički napad u samo tri mjeseca. Iako su vodeće stranke u nedjelju obustavile kampanju, osim UKIP-a koji je poručio da ne dopušta da ih teroristi spriječe u njihovim planovima, lideri torijevaca i laburista oglasili su se po pitanju sigurnosti koja se nameće kao najvažnija tema u životima Britanaca. “Sad je dosta!” sažetak je poruke Therese May koja je kao reakciju na napad obećala strože mjere u borbi protiv terorizma.

Vanjska politika

Jeremy Corbyn napao je aktualnu vladu tvrdeći da je nemoguće zaštititi javnost bez sredstava, pozivajući se na smanjenje od 20.000 policajaca tijekom mandata Therese May. Corbyn, koji je prije imao nejasan stav o nacionalnoj sigurnosti te je za ekstremizam u Britaniji krivio britansku vanjsku politiku, rekao je da bi ovlastio policiju da čini što god je potrebno kako bi zaštitili i spasili živote. I jučer je zatražio ostavku premijerke May na ostavku jer je otpustila velik broj policajaca. Njegov govor u nedjelju više nije imao prizvuk buntovnika željnog da izazove, nego čovjeka koji namjerava postati lider.

Ovo je neočekivani obrat političkih događaja - kada je prije nepuna dva mjeseca pozvala na prijevremene izbore, dvije godine prije nego što bi se oni redoviti trebali održati, Theresa May je to učinila kako bi svojoj stranci osigurala više parlamentarnih mjesta, a time i više manevarskog prostora u mjesecima pregovora s Bruxellesom koji je očekuju. Njezina odluka mogla bi se pokazati izuzetno lošom ne samo za nju osobno, nego i za stranku koja bi na izborima u četvrtak mogla izgubiti dio parlamentarnih mjesta. Neki torijevski zastupnici krive samu kampanju koja je na trenutke stranku pokazala nesložnom i bez integriteta, nakon što je četiri dana nakon manifesta Theresa May promijenila ključni dio koji se tiče socijalne politike za starije osobe. Istodobno je Jeremy Corbyn - koji je prije ismijavan kao radikalni socijalist te je više podsjećao na političkog veterana ili učitelja tehničkog, nego na ozbiljnog političara - iznenadio naciju svojim jasnim programom i koncentriranom retorikom. Izbori su postali sve, samo ne predvidljivi. Iako je pobjeda laburista malo vjerojatna, mogući je takozvani “hung parliament” kada niti jedna stranka ne ostvaruje potreban broj glasova za preuzimanje vlasti.

I Brexit

Neočekivani uspjeh Jeremyja Corbyna, ako je vjerovati anketama, ogledalo je nacionalnog sentimenta i želje za pomacima u sagi Brexit koja traje gotovo godinu dana bez vidljivih koraka naprijed. Politika koju najavljuje odnosi se na povišene poreze za bogate i zaštitu ljudi koji primaju socijalnu pomoć te suočavanje s onima koji izbjegavaju poreze. Corbyn obećava i radikalne promjene po pitanju vanjske politike, prije svega kad je riječ o vojnim aktivnostima na Bliskom istoku.

Premijerka May je tijekom vikenda inzistirala na tome da se izbori neće odgoditi zbog napada na London i kampanja je ponovno pokrenuta već jučer, nakon samo jednog dana stanke u čast žrtvama. Očekivano, njezin ton preuzele su antiterorističke službe i državna sigurnost. Teško je reći u kojoj će mjeri serija mučnih događaja ovoga proljeća imati utjecaj na ishod izbora - vjeruje se neznatno jer je većina glasača već donijela svoju odluku. Iako je malo vjerojatno da će fotelju u Downing Streetu 10 preuzeti Corbyn, neizvjesna atmosfera neposredno prije izbora podsjetnik je torijevcima da slaba opozicija nerijetko podrazumijeva i slabu vladu.

Što je torijevce dovelo do teškog pada u anketama

1. Sadašnja premijerka Theresa May bila je sedam godina ministrica unutarnjih poslova i bavila se problematikom borbe protiv terorizma. Stoga je mnogi smatraju izravno odgovornom za propuste sigurnosnih službi.

2. Torijevci su vodili kampanju pod sloganom “Strong and stable” (snažna i stabilna vlada). Posljednja dva teroristička napada ozbiljno su dovela u pitanje snagu, a posebno stabilnost vlade.

3. Corbyn se tijekom cijele kampanje mudro distancirao od premijerke Therese May i tako potvrdio da on nema dodirnih točaka sa spornim osobama kao što je Donald Trump.

4. Britanci su u posljednje četiri godine imali teške političke izazove: referendum o ostanku Škotske, redovite parlamentarne izbore te referendum o ostanku u Europskoj uniji. Četvrti izbori su ih umorili i smatraju da im nisu bili potrebni. Uz to su ojačali protivnike Brexita. (Ž.T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 00:10