DRŽAVLJANIN SRBIJE

CRNA GORA ODLUČILA JE IZRUČITI OVOG ČOVJEKA HRVATSKOJ: Županijski sud u Vukovaru osudio ga je na 21 godinu zatvora zbog ubojstva

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr,
    • Hina

  • OBJAVLJENO:
  • 06.09.2019. u 14:39

Facebook

Saša Sinđelić

 

Viši sud u Podgorici odlučio je u petak da Saša Sinđelić, svjedok pokajnik crnogorskog Specijalnog tužiteljstva na suđenju za pokušaj državnog udara u Crnoj Gori 2016., može biti izručen Hrvatskoj koja ga traži radi izdržavanja zatvorske kazne zbog ubojstva.

Županijski sud u Vukovaru osudio je Sašu Sinđelića 2012. godine na 21 godinu zatvora zbog ubojstva Mirka Fotesa 2002., a presuda je postala pravomoćna 28. veljače 2012.

U odluci podgoričkog Višeg suda navodi se da je nakon saslušanja Sinđelića i prikupljanja potrebne dokumentacije, sud utvrdio “da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje državljanina Republike Srbije Saše Sinđelića, po zamolnici za izručenje Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske toj državi, a radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od 21 godine... zbog počinjenog kaznenog djela protiv života i tijela – teško ubojstvo i kaznenog djela protiv imovine – teška krađa”.

Sinđelić na ovakvu odluku Višeg suda ima pravo žalbe Apelacijskom sudu Crne Gore u roku od tri dana od dana prijema prepisa rješenja.

Viši sud u Podgorici odbio je 22. travnja zahtjev Republike Hrvatske za izručenje Saše Sinđelića. Podgorički Viši sud tada je za upit Hine objasnio da je zahtjev za izručenje odbijen jer u tom trenutku Sinđelić nije bio na teritoriju Crne Gore.

U međuvremenu, Sinđelić je 17. lipnja ilegalno ušao u Crnu Goru tvrdeći da mu je u Srbiji život ugrožen, a već 2. rujna našao se u ekstradicijskom pritvoru na temelju Interpolove tjeralice koju je za njim raspisala Republika Hrvatska.

Sinđelić je bio glavni svjedok pokajnik crnogorskog Specijalnog tužiteljstva u sudskom procesu protiv 14 optuženih za pokušaj terorizma na sam dan parlamentarnih izbora 2016. Na osnovu njegova iskaza svi okrivljeni, a među njima dvojica agenata Ruske obavještajne službe i dvojica čelnika oporbenog Demokratskog fronta, osuđeni su za pokušaj prevrata u Crnoj Gori na ukupno 69 godina zatvora. 

Sinđelić je, prema pisanju crnogorskih medija, priznao istražiteljima u Podgorici da je okupio ljude i osigurao im vojnu i policijsku opremu kako bi zauzeli zgradu parlamenta. Sinđelić je ispričao da su ga angažirala dvojica ruskih nacionalista te da je u cijelu akciju bilo uključeno preko 500 ljudi.

Crnogorski glavni specijalni tužitelj za borbu protiv korupcije i organiziranog kriminala Milivoje Katnić 2016. je kazao da su dvojica ruskih nacionalista angažirali jednog srpskog državljanina da oformi kriminalnu grupu koja je trebala na izborni dan izazvati nerede u Crnoj Gori, zauzeti zgradu parlamenta i likvidirati premijera Mila Đukanovića.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo