ČULI SE TELEFONOM

Dan nakon što je Trump zaprijetio da će gospodarski razoriti Tursku, Erdogan i predsjednik SAD-a dogovorili uspostavu sigurnosne zone u Siriji

 Tatyana Zenkovich / REUTERS

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan i američki Donald Trump razgovarali su u ponedjeljak navečer o uspostavi sigurnosne zone u Siriji, navelo je tursko predsjedništvo.

U telefonskom razgovoru dvojica čelnika su razmotrila "ideju o uspostavi sigurnosne zone bez terorizma na sjeveru zemlje", priopćilo je tursko predsjedništvo ne navodeći pojedinosti.

Taj razgovor se odvijao u trenutku kada su dvije zemlje suočene s novim napetostima zbog kurdskih snaga YPG koje Ankara smatra terorističkim, ali Washington ih podržava u borbi protiv džihadističke skupine Islamska država (IS).

Ankara ne skriva da želi pokrenuti operaciju protiv YPG-a, ali Washington se trudi umiriti svoje saveznike nakon što je u prosincu najavio povlačenje iz Sirije.

Trump je u tvitu u nedjelju spomenuo osnivanje sigurnosne zone od 30 km u Siriji. Američki državni tajnik Mike Pompeo precizirao je u ponedjeljak nakon posjeta Saudijskoj Arabiji da bi se radilo o zoni uduž turske granice, radi zaštite i kurdskih milicija i Turske.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu rekao je kako se Turska ne protivi tom planu.

Tijekom razgovora Erdogan je zajamčio američkom kolegi da je Turska spremna pružiti svaku vrstu podrške Sjedinjenim Državama u sklopu njihovog povlačenja iz Sirije.

U nedjelju je Trump na Twitteru zaprijetio da će gospodarski razoriti Tursku ako ona napade Kurde. Ankara je na to odgovorila da se neće dati zastrašiti.

Međutim, prema priopćenju turskog predsjedništva, u ponedjeljak su dvojica čelnika u telefonskom razgovoru dogovorila jačanje gospodarske odnose.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:43