PRISLUŠKIVANJE

DEMANTIJI NAKON ŠOKANTNOG PRIZNANJA Dodik: 'Nema vlasti koja ne sluša opoziciju. Ja sam slušao, kad ti budeš predsjednik i ti ćeš, žali se svome babi'

 
Fotografiju kombija MUP-a RS-a sa špijunskom opremom objavio je novinar Slobodan Vasković na svom blogu. Objavljujemo je uz njegovu dozvolu; u krugu: Milorad Dodik
 Slobodan Vasković; Volkan Furuncu/Anadolu Agency

Imam pravo prisluškivati opoziciju, ja sam vas slušao, želite li da vam donesem snimke? Nema vlasti koja ne prisluškuje opoziciju, poručio je Milorad Dodik na sjednici Skupštine srpskog entiteta u srijedu. Nakon toga su svi krenuli demantirati da to nije istina, pa i sam Dodik.

Dodik je srpski član tročlanog Predsjedništva Bosne i Hercegovine i predsjednik SNSD-a, vladajuće stranke u srpskom entitetu i na razini BiH. “Nema vlasti koja ne sluša opoziciju. Ja sam slušao. Imam pravo da slušam... Kad ti budeš predsjednik, i ti ćeš da slušaš. Hoćeš da ti donesem snimke šta se govori o tebi?” rekao je Dodik obraćajući se opozicijskom zastupniku Nebojši Vukanoviću. “Je li, Lukaču, je li istina ono što ti meni dostavljaš”, okrenuo se Dodik ministru unutarnjih poslova RS-a Draganu Lukaču. Dostavlja li Lukač tajne snimke razgovora političara također bošnjačkom i hrvatskom članu Predsjedništva BiH, Šefiku Džaferoviću i Željku Komšiću?

“Nosite se dođavola”

Dodik se u Narodnoj skupštini RS-a u srijedu svađao s opozicijom, po običaju svako malo prelazeći granice. U verbalnom naletu na zastupnika SDS-a Nebojšu Vukanovića Dodik je u Skupštini potvrdio nezakonito prisluškivanje. “Nema vlasti koja ne sluša opoziciju. Žali se Transparencyju i svome babi. Šta ti, Lukaču, radiš? Jel’ se ti njih bojiš? Ne treba ih tući, ali im treba reći, nosite se dođavola!” rekao je, između ostalog, Dodik. U jednom je trenutku, ljut što mu zastupnici dobacuju iz klupa, pitao ministra policije Dragana Lukača što on tu radi. “Ne treba ih tući, ali im treba reći, nosite se dođavola.” Kako prenosi Fokus.ba, obrušio se i na zastupnike vlastite stranke, rekavši im da su mlakonje.

Kao i ostale zemlje Europe, BiH ima zakone prema kojima je dopušteno prisluškivati isključivo na osnovi sudskog naloga: ako je nužno zbog istrage kaznenog djela, vremensko strogo ograničeno i pod nadzorom. Opozicija je podnijela kaznene prijave, a Dodik i šef policije sad sve demantiraju. Ministar policije Dragan Lukač pokušao je demantirati Dodika, ističući da MUP RS-a ne prisluškuje zastupnike opozicije. Bila je to samo politička igra srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, ustvrdio je sljedeći dan Lukač.

“To je samo jedna politička igra koju gospodin Dodik vodi s pojedinima koje ne shvaća ozbiljno, pa se s njima igra. Baci im lopticu, a onda oni vrte i gledaju ima li kakvih ćoškova”, izjavio je ministar policije. Dodik također sad kaže da je bila riječ o performansu, odnosno o šali.

“Naravno da je to bio dio odnosa u samoj Skupštini. Onaj koji prisluškuje to ne oglašava i ne objavljuje javno. To je ono što bi oni u opoziciji nazvali performans ili što bi se u običnom narodu nazvalo zezanje”, rekao je Dodik, kako je to prenijela Alternativna TV.

Novinar Slobodan Vasković objavio je na svom blogu fotografiju kombija u kojem se nalazi oprema za prisluškivanje kojom Dodik, prema vlastitom priznanju, prisluškuje svoje političke oponente. Fotografija Volkswagenova kombija snimljena je zimus, prenosi Vasković.

Kombi i oprema u vlasništvu su MUP-a Republike Srpske, a Vasković je objavio i broj tablica. Opremu za prisluškivanje MUP RS-a kupio je prije pola godine u Izraelu.

Slobodan Vasković piše da je RS opremu za prisluškivanje nabavio u Izraelu, a prije toga su za prisluškivanje u Banja Luci koristili opremu kupljenu 2014. godine od njemačke tvrtke Rohde & Schwarz iz Münchena. Oprema se sastojala od statičnog dijela i četiri “kofera”. Statični dio bio je u Banja Luci, a “koferi” su putovali po srpskom entitetu. Vasković piše da se više od desetljeća prisluškuju nepodobni Dodikovoj vlasti: političari, nevladine udruge, institucije međunarodne zajednice, novinari koji nisu pod kontrolom.

Samo šala

Prvu kvalitetniju opremu za ilegalno prisluškivanje nabavio je 2011. za 1,5 milijuna konvertibilnih maraka (oko 700 tisuća eura) tadašnji ministar unutarnjih poslova Stanislav Čađo.

Nakon Dodikova ispada Dragan Lukač je demantirao prisluškivanje i pozvao skupštinski Odbor za nadzor nad radom MUP-a RS-a da istraži slučaj. Slobodan Vasković nazvao je to farsom jer je cijeli taj odbor pod Lukačevom kontrolom.

Lukač je u parlamentu RS-a izjavio da su Dodikove tvrdnje o prisluškivanju politička igra, ističući kako on osobno tvrdi da nema nikakvog prisluškivanja u RS-u, osim onih koji se bave nekim kriminalom i u skladu sa sudskim odlukama. Pozvao je skupštinski Odbor za nadzor rada policije da “dođe u MUP i provjeri”, dodavši da će im sve biti dano na uvid. “Pa da završimo priču jer nema uporišta u stvarnom životu”, zaključio je ministar Lukač.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:57