U SVAĐI S TURSKOM

DIPLOMATSKE NAPETOSTI IZMEĐU IZRAELA I TURSKE PRODUBIO PREMIJEROV SIN? Kontroverznom objavom na Instagramu produbio krizu zbog pokolja u Gazi

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 17.05.2018. u 10:47

Palestinian demonstrators run for cover during a protest against U.S. embassy move to Jerusalem and ahead of the 70th anniversary of Nakba, at the Israel-Gaza border in the southern Gaza Strip May 14, 2018. REUTERS/Ibraheem Abu Mustafa TPX IMAGES OF THE DAY - RC1323B8DB30
REUTERS

 

Sin izraelskog premijera Benjamina Netanyahua, Yair, na Instagramu je objavio kontroverzni post koji glasi 'Jeb** Tursku', nakon diplomatske svađe između dvije države zbog pokolja koji se dogodio u ponedjeljak u Gazi.

Yair Netanyahu naime, objavio je na Instagram storyju sliku koja izgleda kao turska zastava - na crvenoj podlozi bila su bijela slova s polumjesecom i zvijezdom. No polumjesec u ovom slučaju označavao je slovo 'c' u riječi 'f*ck' ('jeb**').

Kontroverzni post objavljen je nakon što je turska izbacila izraelskog ambasadora Eitana Naeha iz Ankare kao odgovor na ubojstvo 60 Palestinaca u masovnim prosvjedima održanima u Pojasu Gaze u ponedjeljak.

 

Ankara je istodobno povukla svog ambasadora u Tel Avivu, kao i ambasadora u SAD-u.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan obrušio se na Netanyahua, nazivajući ga 'premijerom apartheida' i ustvrdio kako su mu ruke uprljane krvlju Palestinaca.

Netanyahu mu je odgovorio jednakom mjerom, spominjući Erdoganove ruke uprljane krvlju bezbrojnih Kurda u Turskoj i Siriji.

Nakon objave Yair je čini se obrisao svoj račun, no screenshot njegove objave već se munjevito proširio diljem društvenih mreža.

Glasnogovornik Netanyahu za Haaretz je komentirao kako je 'Yair Netanyahu privatna osoba, kao i njegov Instagram račun'.

Nije prvi put da je Netanyahuv sin izazvao prijepore. U rujnu je bio prisiljen izbrisati meme sa svog Facebooka koje su opisane kao antisemitske i kao klanjanje bjelačkoj nadmoći.

U siječnju je ponovno osramotio svoju obitelj kada je snimljen u jednom striptiz klubu u Tel Avivu. Na snimci raspravlja o plaćanju prostitutke i podsjeća svog prijatelja, Nira Maimona, sina plinskog tajkuna Kobija Maimona na 'odlučan dogovor' koji su sklopili njihovi očevi.

Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu, his wife Sara and sons Yair and Avner pose for a photograph after castsing their ballot at a polling station on election da in Jerusalem, ISRAEL-22/01/2013./Credit:URIEL SINAI-POOL/SIPA/1301221153, Image: 233969702, License: Rights-managed, Restrictions: PAYER LEVINE, Model Release: no, Credit line: Profimedia, TEMP Sipa Press
Profimedia, TEMP Sipa Press
 

Izdvajamo