SLUČAJ KOJI SLAMA SRCA

Djevojka umrla nakon što je pojela sendvič u zračnoj luci, roditelji prvi put progovorili za medije: 'Od kćeri smo se morali oprostiti preko telefona'

 
 Screenshot Facebook/YouTube

- Tashi, ljubavi. Toliko te volim. Uskoro ćemo biti zajedno.

To su bile zadnje riječi Tanye Ednan-Laperouse izrečene svojoj kćeri Natashi koja je ležala u bolnici u gotovo 1000 kilometara udaljenoj Francuskoj.

Tanyin suprug Nadim stavio je mobitel na jastuk pored uha njihove kćeri kada je postalo jasno da ova 15-godišnjakinja neće preživjeti katastrofalnu alergičku reakciju na sezam koji se nalazio u bagetu poznatog proizvođača Pret a Manger.

- Moraš se sada oprostiti od nje, molio je Nadim suprugu koja je bila na aerodromu Stansted i čekala prvi let za Francusku kako bi bila sa svojom kćeri.

- Nemoj gubiti vrijeme. Može umrijeti svakog trenutka. Reci nešto, možda te čuje, govorio je Tanyi suprug.

Ova potresna priča postala je dostupna javnosti u subotu, kada su roditelji nesretne Natashe odlučili sa svima podijeliti posljednje trenutke koje su imali sa svojom kćeri, a sve nakon završetka istrage za koju se pretpostavlja kako će podići veliku buru u industriji prehrane.

Patolog dr. Séan Cummings kritizirao je lanac sendvič-barova koji nije jasno ukazao na potencijalno fatalne alergene, te jače istaknuo upozorenje.

U srpnju 2016. godine Natasha, koja je iznimno alergična na sezam, kupila je sendvič u poznatom britanskom sendvič-baru Pret a Manager na aerodromu Heathrow. Nije bilo nikakvog upozorenja da sendvič sadrži sezam, jer, eto, to nisu dužni napraviti po zakonu.

Cummings kaže kako se sprema pisati i kompaniji, kao i ministarstvu poljoprivrede kako bi se neke stvari promijenile u sustavu.

Također, i Natashina obitelj ima namjeru tužiti Pret a Manager.

- Sada znamo da nije umrla zbog nas, umrla je zbog nemara Pret a Managera i to samo zbog odsustva dviju malih riječi na pakiranju sendviča. Da su samo napisali kako sendvič sadrži sjeme sezama Natasha bi bila živa, kazuje Guardianu Natashina majka.

Natashin otac, koji je kćeri ubrizgao dvije injekcije adrenalina nakon što joj je pozlilo na aerodrumu, i dalje je neutješan i krivi sebe za kćerkinu smrt.

- Volim svoju kćer, ona je moja krv. Umro bih za nju tisuću puta, ma neka me razapnu samo da ona živi. Petnaest godina bila mi je sve u životu. Kako sam je mogao iznevjeriti? Živjet ću s tim do kraja života..., neutješno priča otac.

Opisao je i trenutak kada je svoje dijete vidio u mrtvačnici.

- Samo je ležala tamo, potpuno hladna. Izvukli su je iz hladnjaka. Nije ličila na sebe. Počeo sam je grliti i ljubiti... Zbilja počinjete vjerovati da ljudi imaju dušu kada vidite takav prizor. No meni je ostalo samo njeno tijelo..., nastavio je potresnu ispovijest Natashin otac.

Tanya tvrdi kako i dalje nemaju snagu ništa dirati u Natashinoj sobi.

- Sve je kako je i ostavila. Roba na podu. Zadaća na stolu. Nismo dirali ni njenu školsku torbu, kroz suze priča majka.

Tanya i Nadim odlučili su se podijeliti svoju stravičnu priču sa svima nakon što im je patolog rekao da će, osim ministarstva poljoprivrede, poslati upit i Regulatornoj agenciji za lijekove i zdravstvo kao i proizvođaču EpiPena, injekcije adrenalina koje je Nadim dao svojoj kćerci. Kod EpiPena je sporna njihova doza, kao i igle.

Jedan od farmaceutskih stručnjaka kazao je kako EpiPen datira još iz vremena Zaljevskog rata i prvotno je bio namijenjen samo muškarcima.

Taj isti stručnjak kaže kako nije jasno koliko je adrenalina ušlo u Natashino tijelo, no sumnja kako je riječ o premaloj količini, a čini se i kako je igla koju je koristio Natashin otac bila oko 16 mm, dok većina smatra kako je 25 mm optimalno.

Da bi tragedija bila veća, samo godinu dana prije Natashine smrti bilo je pritužbi na Pret a Manager, odnosno javili su se kupci koji su pretrpili alergijske reakcije.

- Da, sj***li su. Ali neka sada učine sve da lobiraju za promjenu zakona o upozorenju proizvođača. Ukoliko zbilja imaju namjeru to napraviti, imat će veliku pomoć od mene i supruga, zaključuje majka neretno preminule Natashe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. svibanj 2024 13:47