PRIZNANJA

DODIJELJENE PULITZEROVE NAGRADE Među dobitnicima Reuters, AP, NY Times, Wall Street Journal...

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 15.04.2019. u 23:34

FILE PHOTO: Detained Reuters journalist Kyaw Soe Oo and Wa Lone are escorted by police as they leave after a court hearing in Yangon, Myanmar, August 20, 2018. REUTERS/Ann Wang/File Photo
REUTERS

Novinari Kyaw Soe Oo i Wa Lone u pratnji policije

Novinska agencija Reuters osvojila je ove godine dvije Pulitzerove nagrade, jednu za izvješće koje je otkrilo pokolj desetorice muslimana Rohindža u Mjanmaru, i drugu za fotografije migranata na američkoj granici. 

Agencije Reuters i Associated Press osvojile su nagrade u kategoriji međunarodnog izvještavanja.

Dva mlada Reutersova reportera, mjanmarski građani Wa Lone i Kyaw Soe Oo, otkrila su masovnu grobnicu s posmrtnim ostacima Rohidža koje su ubili budistički seljani i mjanmarske snage sigurnosti. Prije nego što su dovršili svoje izvješće, uhićeni su u prosincu 2017. a u rujnu 2018. osuđeni su na sedam godina zatvora. Izvješće nazvano "masakr u Mjanmaru" dovršili su njihove kolege i objavljeno je u veljači prošle godine.

Jedanaest Reutersovih fotografa napravilo je fotografije tražitelja azila i drugih od Srednje Amerike do američke granice.

Pulitzerovu nagradu su među ostalima dobila dva lista za istraživačko novinarstvo o Donaldu Trumpu, New York Times i Wall Street Journal, a oba su objavila nepovoljna izvješća za predsjednika.

Istraga njujorškog dnevnog lista je otkrila kako je taj poduzetnik izgradio svoje bogatstvo, a istraga Wall Street Journala je otkrila postojanje isplata za šutnju dviju navodnih ljubavnica Donalda Trumpa.

U kategoriji javnog servisa nagradu je osvojio floridski list The Sun Sentinel za praćenje propusta školskih i policijskih službenika prije i nakon masovne pucnjave u srednjoj školi u Parklandu.

Pulitzerovu nagradu, najprestižniju u američkom novinarstvu, dodjeljuje Fakultet novinarstva Sveučilišta Columbia svakog travnja. Nagradu je ustanovio Joseph Pulitzer, američki novinar mađarskog porijekla. Prva nagrada dodijeljena je 4. lipnja 1917., a o pobjednicima odlučuju bivši dobitnici i ugledni novinari i akademici.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr

Izdvajamo