NE BI JE PRIZNAO NI ON OSOBNO

Dodik kaže da vlasti u Republici Srpskoj ne bi priznale odluku o smjeni srpskih dužnosnika koju bi eventualno donio Inzko

Milorad Dodik
 Dado Ruvic / REUTERS

Predsjedavatelj Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je u četvrtak u Tirani kako ni on osobno, a niti vlasti u entitetu Republici Srpskoj, ne bi priznale odluku o smjeni srpskih dužnosnika, uključujući i njega osobno, koju bi eventualno donio visoki međunarodni predstavnik, koji na temelju ovlasti što mu ih je dalo Vijeće za provedbu mira (PIC) takvu odluku još uvijek formalno može donijeti.

Nakon što je Visoki predstavnik Valentin Inzko u srijedu podnio izvještaj Vijeću sigurnosti UN-a kojim je kritizirao srpske vlasti zbog secesionističkih prijetnji, krenule su rasprave o tome kako bi se na udaru tzv. bonskih ovlasti mogao naći čelnik bosanaskohercegovačkih Srba Milorad Dodik. On je pak odbacio takvu mogućnost.

"Ja ne podržavam bilo čiju smjenu i u Republici Srpskoj ta praksa neće proći", rekao je Dodik za Radioteleviziju Republike Srpske. Pojasnio je kako takva odluka ne može formalno zaživjeti, a da ne bude objavljena u službenom glasilu toga entiteta.

"Da bi netko bio smijenjen, mora se objaviti u Službenom glasniku Republike Srpske da je Milorad Dodik ili netko smijenjen. A što ako mi ne objavimo tu vrstu priče, što je onda donio?", rekao je Dodik.

Dodao je kako su Inzku jasno poručili još prije deset godina da "ne smije ništa uraditi". "Neka proba", poručio je Dodik.

Po njegovim riječima, Inzka ohrabruje dio međunarodnih diplomata da koristi bonska ovlaštenja koja je dodijeljena visokim predstavnicima od Vijeća za implementaciju mira (PIC), a kojega čine predstavnici najutjecajnijih zemalja svijeta SAD-a, Velike Britanije, EU, zemalja Organizacije islamske konferencije i Ruske Federacije.

"Njega ohrabruju i ranije su ga ohrabrivali, ali to ne znači ništa. On ne može smijeniti, to je prošlo vrijeme", ustvrdio je predsjedatelj Predsjedništva BiH. On se zauzeo i za zatvaranje Inzkova ureda kazavši da država s protektoratom ne može postati članica Europske unije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:51