SUMMIR U SINGAPURU

DONALD TRUMP NAKON SUMMITA OTKRIO DA JE NAPRAVIO JOŠ JEDAN VELIKI USTUPAK KIM JONG-UNU 'Mi to zovemo ratnim igricama. Provokativne su, ali i skupe!'

 
 REUTERS

Američki predsjednik Donald Trump kazao je danas na tiskovnoj konferenciji u Singapuru da će Sjevernoj Koreji biti ukinute sankcije kada nuklearno oružje više ne bude faktor na Korejskom poluotoku, ali da će američka vojska prestati s vojnim vježbama usmjerenima prema toj zemlji i prije toga.

- Povijest je pokazala da neprijatelji uistinu mogu postati prijatelji - rekao je Trump u izjavi za medije nakon završetka summita.

- Promjena nam treba pod hitno, moj sastanak s Kimom je bio iskren, direktan i produktivan. Ali, nećemo se zavaravati, ovo je tek početak jedno teškog i kompliciranog procesa. - Kim je jako talentiran, na vlast je došao kao mladić, a voditi jednu zemlju je užasno težak posao.

Poručio je da će američka vojska prestati s vojnim vježbama usmjerenima prema Sjevernoj Koreji jer se njima podižu napetosti, a i "uštedjet ćemo gomilu novca". Ta odluka se smatra kao veliki ustupak Kimu.

- Bavimo se time već duže vrijeme, mi to u Washingtonu zovemo ratnim igricama. Ali te igrice su nevjerojatno skupe, a pomalo i provokativne.

Potpuno je nejasno je li se Trump oko tog pitanja konzultirao sa Seoulom.

Rekao je i da će Pjongjangu biti ukinute međunarodne sankcije kad 'budemo sigurni da nuklearno oružje više nije faktor'.

- Veselim se tom danu kad ćemo im ukinuti sankcije - rekao je Trump koji je nakon toga upitan zašto nije osigurao bolje garancije od Sj. Koreje da će ukinuti sankcije.

- Nije bilo vremena, ne možete to riješiti u jednome danu - rekao je Trump koji je za sjever poluotoka prognozirao ekonomski boom.

- Nema granica onome što Sjeverna Koreja može postići kada se odrekne nuklearnog oružja. Svijet želi s njima surađivati, a Kimu je ovo šansa da uđe u povijest kao čovjek koji je Sjevernu Koreju uveo u novu eru i od nje napravio razvijenu zemlju - rekao je, pozivajući se na ekonomska postignuća susjednih Kine i Južne Koreje.

Zanimljivo je kako je Trump saznao za ekonomski potencijal Sjeverne Koreje.

- Dok sam gledao snimke ispaljivanja raketa u pozadini sam vidio krasne plaže. Tamo mogu imati najbolje hotele na svijetu!

Kazao je i kako bi volio posjetiti Pjongjang 'u prikladno vrijeme', te da je Kim pristao doći u Bijelu kuću..

Američki predsjednik rekao je da je samo nakratko pričao s Kimom o stanju ljudskih prava u Sjevernoj Koreji, a jedan novinar ga je podsjetio da je nedavno rekao 'nijedan režim ne muči vlastite ljude kao što to radi Sjeverna Koreja'. Stoji li još pri toj tvrdnji?

- Vjerujem da je teško tamo živjeti. Ne samo tamo, ima još takvih mjesta na svijetu. Ali nismo o tome previše pričali, glavna tema bila je denuklearizacija.

Trump je uvjeren da su najveći pobjednici današnjeg dana sjevernokorejski zarobljenici u logorima smrti diljem zemlje.

Američki predsjednik Donald Trump i sjevernokorejski čelnik Kim Jong Un usuglasili su potpunu denuklearizaciju Korejskog poluotoka u zamjenu za sigurnosna jamstva Sjevernoj Koreji, kaže se u dokumentu što su ga dvojica državnika potpisala na kraju svog povijesnog summita, javljaju agencije.

U dokumentu koji ima četiri stavke, SAD i Sjeverna Koreja obvezale su se i na razvoj novih međudržavnih odnosa, gradnju stabilnog i trajnog mira, a Pjongjang se obvezao i da će vratiti ostatke zatvorenika iz Korejskog rata.

Deklaracija se zaključuje obavezom obiju strana da će nastaviti daljnje pregovore "što je prije moguće". S američke strane će ih voditi državni tajnik Mike Pompeo, a vođa sjevernokorejskog tima još nije poznat.

Zasad nije poznato što termini poput "potpuna denuklearizacija" i "sigurnosna jamstva" znače.

Koju minutu prije nego što će ga potpisati, Trump je sporazum pozdravio kao "sveobuhvatan", a Kim je kazao da je "Sjeverna Koreja odlučila ostaviti povijest iza sebe" i da će "svijet brzo vidjeti veliku promjenu".

Trump je obećao da će Kima pozvati u Bijelu kuću, ali nije rekao kada.

Dokument je potpisan na kraju prvog, povijesnog susreta lidera Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 18:36